brnjadda 4

Susret sa Jasnom Brnjadom i njenim slikama spontano oživi misao – mašta može svašta.

U ovo “svašta” uokvireni su kamen sa barskih plaža koji je more oblikovalo do upotrebljivosti za umjetnost, Jasnina želja da obraduje ljude, vedre boje i motive čija simbolika izmamljuje osmjeh i prenosi pozitivne vibracije. Oko osam mjeseci Jasna se bavi asamblažom

Piše: Biljana Dabić

U Jasninoj prirodi je da ugodi ljudima. Godinama je prvenstveno djecu činila srećnim praveći ukusne kolače i najbolji sladoled u gradu po recepturi mame Helene, a nakon skoro četri decenije su neke nametnutne životne okolnosti i zdravstveno stanje, uslovili da razmišlja o promjeni zanimanja. Ideja o asamblažu rodila se u Hrvatskoj i postala Jasnina realna priča koja vodi u domaću radinost.
-U današnje vrijeme čovjek ne mora da izmišlja toplu vodu, ako ima volje i malo dara mnogo toga može da uradi. Ideja se rodila kad sam vidjela slike – suvenire tokom boravka u Dalmaciji, probala sam i shvatila da imam oko i ruku, maštu za tehniku asamblaž - prostrorni kolaž, kaže Jasna Brnjada.

jassnna

Dominantan materijal na slikama Jasne Brnjade je kamen, kamen sa barskih plaža. Mi imamo, kaže Jasna, sedam -osam vrsta kamena u našem okruženju i to je zaista svojevrsno bogatstvo.
-Moj omiljeni materijal je kamen. Nekada koristim i školjke, kanap, žicu...mada može da se radi od drveta. Oživljavam mrtvu prirodu. Uglavnom, buduća slika se radi na ravnoj površini, lijepi se, stavara se 3 D slika koja se kasnije urami, priča Jasna na čijim slikama su uglavnom motivi iz crtanih filmova, ali i motivi koji imaju simboliku.

-Na internetu sam našla neke ideje. Mada i sam kamen diktira sliku, zavisno od njegovog oblika . Oživjela sam Pinokija, zatim čest motiv je sova. Interesantno je da za jednu sliku pojedinih motiva treba preko 220 kamenčića, objašnjava ona.

brnjadda 1


Kreativna Jasna je jedna od članica Klastera turizma i kreativne industrije koji je autentičan sibmol Bara i na najlješpi način- domaćim proizvodima, Bar predstavljau turistima.
-Turisti se zaista ozare kad vide slike. Jednostavno ti motivi razvesele čovjeka, kao da prenose pozitivnu energiju. Često me pitaju mogu li da se fotografišu pored mojih slika, pitaju na koji način radim, kaže naša sagovornica koju sugrađani poznaju kao odličnog ugostitelja, i kao Ženu velikog srca.

brnjadda 6

U poslednje vrijeme Jasna se posvetila umjetnosti. Uz asamblaž, Jasna crta akrilnim bojama i za nepunih godinu dana koliko se bavi ovim poslom postala je prepoznatljiva . Jasna već radi slike po narudžbi.
Skoro me zvala mlada žena i kaže..mi smo mladi, muž mi pomorac, nemao djece, ali ima mnogo želja...da ima sovica, da ima osica, da ima knjiga, da ima crvena ruža, da ima sidro, da ima Sunce rupu...Razmislim kako da posložim sve te motive i uradim sliku - njih dvoje na ljuljaški, on u mornarskom odjelu, ona u crvenom sa ružom, u boci sidro....Takođe, radila sam budvansku kupačicu za Crveni krst Budve kada su ispraćali kolegu u penziju, tražili su nešto unikatno ...., kaže Jasna koja je prostorni kolaž „upakovala“u autentičan crnogorski proizvod.

Jasna je spojila korisno i lijepo kad je usavršila asamblaž - posebnu vajarsku tehniku koja podrazumeva kolažiranje različitih predmeta i stvaranje trodimenzionalne kompozicije od tih predmeta. Umjetničko djelo nastaje iz više različitih predmeta koje služe ljudima za svakodnevnu upotrebu.

brnjadda 7
Mnogi radovi su urađeni da bi Jasna dala svoj lični doprinos i pomogla ljudima koji su na ivici egzistencije.