Jedinstvenost u otiscima

borovii

U Baru je  održana likovna radionica sa naslovom “Tekstura Čempresa”, u okviru festivala “O čempresima i ljudima”.

Ovaj festival je dio borbe za očuvanje školskog dvorišta Gimnazije u kome se nalazi preko 80 stabala čempresa, amfiteatar i poznati gimnazijski “Krugovi”.

Razgovarali smo sa Nedom Popović koja je održala likovnu radionicu.

Dobar dan Nedo. Ti si jedan od volontera festivala “O čempresima i ljudima”? Možeš li nam reći nešto o sebi?

- Da, u grupi sam volontera koji učestvuju i rade na ideji očuvanja čempresa. Za ovu priču je možda najvažnije istaći da sam profesor Likovne umjetnosti i da je upravo rad sa djecom glavni "krivac" mog djelovanja u okviru festivala "O čempresima i ljudima".

 Na festivalu si održala radionicu “Tekstura čempresa”. Možeš li nam opisati koncept radionice?

- Radionica pod nazivom "Tekstura čempresa" se bazira na tehnici "frotaž" koja se izvodi tako što se grafitom trlja po tankom papiru položenom preko predmeta i na taj način papir poprima njegovu teksturu. Ideja je bila da "uzmemo otiske" sa što više čempresa kako bi ukazali na njihovu jedinstvenost koja se ogleda u brazdama koje se formiraju tokom vremena. Sem toga,
srednjoskolci su oslikali motiv čempresa i amfiteatra na jednom papiru koji su zatim preklopili drugim i na taj nacin dobili panoramu prostora koji su posmatrali tokom radionice.

crta

 Koja je bila tvoja motivacija u odabiru ovakvog pristupa?

- Želja je bila da povežem značaj i jedinstvenost otiska prsta sa brazdama na kori čempresa.Zanimljivo je misliti da smo dali identitet stablima tako što smo uzeli otiske koji mogu biti dio neke baze podataka.

 Kakva je bila atmosfera na radionici? Da li su učesnici bili svih uzrasta ili se neka grupa isticala? Da li si zadovoljna brojem ljudi koji su prisustvali?

- Atmosfera na svim radionicama festivala bila je prijateljska, ova nije bila izuzetak. Ono što bih izdvojila kao radioničar je da su učesnici, među kojima je, osim srednjoškolaca i profesora, bilo i djece predškolskog uzrasta, prišli zadatku na jedan ozbiljan ali opet opušten način. U ovako mješovitoj grupi učesnika došlo je do odličnog spoja igre i želje za stvaranjem. U prilog tome koliko je radionica bila uspješna i posjećena govori činjenica da smo danas sakupili čak 72 otiska čempresa.

 Šta bi ti, kao volonterka festivala, poručila svojim sugađanima?

- Prvo bih se iskreno zahvalila svima koji dolaze i učestvuju u radionicama. Onima koji još nisu uspjeli da se pridruže festivalu "O čempresima i ljudima", predlažem da dođu da vide o čemu se to priča svih ovih dana.

Radionicu je posjetio veliki broj ljudi, koji su bili veoma dobro raspoloženi a pozitivna atmosfera poticala je naročito od najmlađih posjetilaca. Oni su uživali u igri napolju, i na još jedan zanimljiv način učili o važnosti prirode.

pasha

Radionicu je posjetio i prvi čovjek Bara, predsjednik opštine Dušan Raičević. On je razgovorao i fotografisao se sa okupljenima. Predsjednik opštine je, prije posjete Festivalu, imao sastanak sa profesorima Gimnazije na kome je došlo do razmjene mišljenja i stavova vezanih za trenutni problem. Gradonačelnik je saslušao argumente koje su profesori iznijeli protiv uništavanja gimnazijskog dvorišta i sječe preko osamdeset čempresa. Sastanak je završen u prijateljskoj atmosferi.

Festival će trajati do 12.novembra kada će se održati sjedinica SO, na kojoj će se razmatrati podnijeta građanska Inicijativa. Svi zainteresovani mogu naći program na Facebook stranici Festivala “O čempresima i ljudima”.

gostt

Pripreme za pomenutu sjednicu su u toku, građani su odmah nakon prvog razgovora sa predstavnicima Opštine lokalnoj upravi i MORT-u podnijeli zahtjev za SPI, tražeći uvid u plansku dokumentaciju problematičnog projekta, međutim odgovor još uvijek nijesu dobili. Danas ističe zakonski rok za odgovor na Zahtjev za slobodan pristup informacijama.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar