Koncert mladih gitarista Muzičke akademije

gitarre

Mladi gitaristi Muzičke akademije sa Cetinja u klasi profesora Danijela Cerovića sinoć su svojim nastupom u punoj sali Dvorca kralja Nikole, započeli muzički dio programa drugog izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.


Tom prilikom prisutni su uživali u djelima Bogdanovića, Brauera, Diensa, Bariosa i Rodriga koje su interpretirali Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Stefan Kostić i Vuk Sandić. Kao kvintet, ovi mladi umjetnici premijerno su izveli „Four Souviners for Five guitars“ Elein Fine, a publika je gromoglasnim aplauzima nagradila njihovo umijeće.
Posjećenošću i podrškom barske publike pred kojom su nastupili prvi put zadovoljan je David Marton.
Utisci su sjajni. Prvi put učestvujem na „Barskom ljetopisu“ i veoma sam zadovoljan. Publika je reagovala jako dobro i srećan sam što je ovoliki broj ljudi došao da nas podrži jer nam nastupi na ovakvim i sličnim festivalima jako znače kako bi stekli iskustvo na sceni i prevazišli tremu, istakao je Marton.
Za profesora Danijela Cerovića koji rukovodi klasom gitare na Muzičkoj akademiji, rad sa studentima i mladim ljudima predstavlja zadovoljstvo.
To je zapravo jedan specifičan proces u kojem, sa podjednakim aspiracijama i ambicijama, učestvuju i oni i ja. Večeras je publika bila u prilici da čuje nešto od njihovog standardnog programa koji je, na neki način, obavezan na Muzičkoj akademiji ali koji istovremeno čini okosnicu jednog savremenog i modernog repertoara za klasičnu gitaru, kazao je Cerović.
Prema riječima profesora Cerovića, odabir repertoara za studente klasične gitare kreće se unutar nekog ustaljenog šireg okvira djela koja se trebaju izvoditi u nastavnom procesu i na ispitima, ali studenti imaju slobodu da, shodno svojim afinitetima, izaberu ono na čemu će raditi i čime će se predstaviti.
Aleksandra Vojvodić Jovović, selektorka dijela muzičkog programa „Ljetopisa“ koji je posvećen crnogorskim muzičarima a koji je započet sinoć, veoma je zadovoljna koncertom i smatra da mlade muzičare treba staviti u fokus pažnje kada je riječ o koncipiranju selekcije programa.
Trudiću se da na ovu scenu dovedem mlade umjetnike, koji možda po prvi put nastupaju i kojima treba pružiti šansu da pokažu svoje umijeće. Svakako, tokom Zimske scene imaćemo priliku da čujemo i neke od afirmisanih crnogorskih muzičara koji već dugo koncertiraju kako u Crnoj Gori tako i širom regiona, dodala je Vojvodić Jovović.
Naredni program na Zimskoj sceni „Barskog ljetopisa“ održaće se u četvrtak 15. novembra. U Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 20h publiku očekuje promocija knjige Bilder eines Dichters / Slike pesnika Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara koji živi i stvara u rodnom gradu i Kelnu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar