Skulptura u spomen na Anu

3j

Neiscrpnom energijom i rijetkim talentom Branka Bogdanović ukrašava jaja koja predstavljaju unikatna umjetnička djela zbog svoje raskošne ljepote. Na osjetljivom materijalu, ljuska jajeta, samouka slikarka, razvila je vještinu vjerodostojnog oslikavanja različitih motiva, a i pravljenja složenih konstrukcija kao što je kutijica na preklop... Nakon 30-tak godina maštovitog oslikavanja i ukrašavanja jaja, remek djelo Branke Bogdanović je metalna skulptura u obliku jajeta, visoka dva metra.

Biljana Dabić

Baranka Branka Bogdanović –Njanja koja je umjetnički talenat pokazala na ukrašavanju jaja, oslikavajući ih uglavnom vjerskim motivima, poklonila je skulpturu u obliku jajeta Kulturnom centru Bar, u spomen na njenu kćerku Anu.

Skulpturu, satkanu sibolikom prvi put su vidjeli posjetioci izložbe ukrasnih jaja Branke Bogdanović koja je organizovana povodom hrišćanskog praznika Vaskrsa, u galeriji Velimir A.Leković.

-Na skulpturi sam radila od decembra, oko četri mjeseca. Skulptura jeste u obliku jajeta, a nosi simboliku jer je od samog dna protkana vinovom lozom, zatim na njoj su grane hrasta koje, takođe, nose siboliku u hrišćanstvu. Skulptura je ukrašena i maslinovim grančicama, Isus je u Jerusalim stigao preko gore maslina, a i naš Bar je prepoznat po stablima maslinovog drveta. Na vrhu je lovor, simbol uspjeha. U sredini je cvijet krima koji je nosila majka Božija, kazala je darovita Baranka.

Skulptura ostaje kao trajan legat galeriji V.A.Leković.

Upravnik Galerije V.A.Leković Milun Lutocav u ime Kulturnog centra je primio skulpturu.

- Stvarno sam počastvovan što mogu primiti ovaj poklon znajući kompletan trud i rad koji je uložen. Obično su najjedostavnije stvari, najsloženije i najslojevitije. Oni koji budu imali malo izvježbanije oko, u ovoj kompoziciji moći će prepoznati kompletnu civilizacijsku kategoriju kojoj pripada naše podneblje, kazao je Lutovac.

Prema njegovim riječima, u Galeriji V.A.Leković izložbe se ne otvaraju, izložbe se događaju. Jedna od takvih je upravo i izložba sugrađanke Branke Bogdanović na kojoj su za tri dana praznika posjetioci mogli vidjeti 74 umjetnički oslikana jajeta.

Inače Branka Bogdanović je do sada ukrasila oko 250 jaja, a neka od njih krase domove ovdašnjih iseljenika u mnogim zemljama svijeta.

-Imam podršku i podsticaj od porodice. Oslikavanje i ukrašavanje jaja za mene je oaza u kojoj se psihički regenerišem, ćutim i razmišljam, skupljam snagu za nove dane, kaže Branka dodajući da oslikavanje i ukrašavanje jaja iziskuje veliku koncentraciju jer za veoma precizne pokrete, odnosno ubode koristi oštre alate.

Branka Bogdanović prirodni talenat za crtanje pokazala je u mladosti. Do sada je imala više samostalnih izložbi. Branka koju zovu „crnogorskim Faberžeom“ ukrašava prepeličja, kokošija... nojeva i jaja od emua, optočena zlatom, kristalima, slonovačom, svilom i čipkom. Godinama talenat se nadograđivao razvijenim vještinama i istrajnošću u ovom poslu pa je Branka, napravila i praktične predmete kutijice na preklop presvučene svilom, ili jaje u obliku lotosovog cvijeta koji se otvara i ima osam kopči, a na vrhu je ukrašeno poludragim kamenom.

Branka je ovim neobičnim radom počela se baviti 1986.godine, nakon što je postala majka riješila je porodici uljepšati praznik i kao samouki slikar naslikala prvo svoje jaje - ikonu Svete Petke.

{galerija}art/2018/4/jaja{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar