Na zidu Galerije mural sa likom Veliše Lekovića

mural velišša 

Mural sa likom Velimira A. Lekovića od sinoć krasi zid galerije koja nosi njegovo ime.

 Mural je prvi od šest posvećenih poznatim Baranima u sklopu segmenta bARS, manifestacije „Barski ljetopis“.

Autor je akademski likovni umjetnik David Husić.


„’Novi vrli bARS’, parafraziraću AldousaHuxleya, pravi iskorak ka interaktivnom likovnom izrazu. Shodno tome, upravo je Velimiru Veliši Lekoviću pripala čast da prvi bude naslikan na ulazu u galeriju koja nosi njegovo ime, a u sklopu bARS-ovog projekta Mural /Inprogress. Autor David Husić se, promišljajući o Velišinom muralu, iako vođen time da se odgovarajućom tehnikom prilagodi sastavu podloge uz koju se rad vezuje, na originalan način izmakao kompozicionom pravilu da prostor i njegove dimenzije nametnu i dimenzije murala“, kazao je, povodom izrade prvog murala, dr Milun Lutovac, rukovodilac Umjetničke galerije „Velimir A. Leković“.
Lutovac ističe da je Husić mural izdvojio iz arhitektonske situacije, prikazujući Velišukao„mladog buntovnika“.
„Likovno tumačeći originalnu pojavnost i lik Veliše Lekovića, Husićnamjerno narušava pravila koja mural izdvajaju od drugih slikarskih formi – da su arhitektonski elementi datog prostora harmonično ugrađeni u sliku – pod geslom da se ni Veliša nije uklapao u vrijeme u kojem je živio i stvarao“, zaključio je Lutovac.
Među publikom koja je otpratila „pojavljivanje“murala (uz opasku Željka Milovića, selektora bARS-a, da se „murali pojavljuju, a ne najavljuju, zato i nije bio priređan program“), sasvim prirodno, Lekovića je bilo najviše i to predstavnika nekoliko generacija. Velišin sin, Branislav, zahvalio je, u ime familije, na muralu kojim se odaje počast njegovom ocu, naglašavajući da je on tako nešto i zaslužio. Uz to je izrazio posebno zadovoljstvošto je Velišu oslikao David Husić„sa čijim su đedom i ocem porodični prijatelji“.
Oslikavanje murala je novina u programu „Barskog ljetopisa“, a nakon završetka posljednjeg biće štampan prigodni post-katalog koji će ispratiti sam čin kreativnog rada.
Umjetničke forme u vidu murala sve češće krase javne površine brojnih gradova a, osim što su njihovi zaštitni znakovi, imaju i turistički potencijal. Murali predstavljaju vid konceptualne umjetnosti, a glavni cilj autora je da privuku pažnju na lik ili poruku.
Likovni umjetnik David Husić je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje u klasi profesora Dragana Karadžića, a potom specijalizirao slikarstvo u klasi profesora Ratka Odalovića. Radio je kao ilustrator u NVO „Planeta znanja“u saradnji sa IDJ-om, a njegov rad na dva murala u Baru izazivao je značajnu pažnju medija.Učesnik je više kolektivnih izložbi, kao i likovnih kolonija, a publici se predstavio i specifičnom samostalnom izložbom „Antifraktal“. Živi i stvara u Baru.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar