Stav: Presudama Haškog tribunala dokazana individualna krivična odgovornost

zekovic sasAAAa

Piše Aleksandar Saša Zeković.

Odluka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da pokrene postupak razrješenja ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića mogla bi da predstavlja prvo ozbiljno distanciranje novih vlasti od nacionalističkih struktura i daljeg podilaženja i činjenja ustupaka onima koji zbog ideoloških i kompromitovanih vjerskih uvjerenja negiraju ratne zločine i spremni su da uruše regionalne odnose, posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i tako nanesu štetu ugledu zemlje. Na ovaj način aktuelna Vlada se odriče prethodne zamjene teza i konstatacije, bez činjeničnog uporišta, da "ne može da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim” jer je svim presudama Haškog tribunala dokazana individualna krivična odgovornost.

Pokretanje ovog pitanja i samo razrješenje ministra u Skupštini je jedinstvena prilika da predsjednik i potpredsjednik Vlade, Krivokapić i Dritan Abazović, potvrde ljudskopravašku vjerodostojnost i demokratski kredibilitet novih vlasti, što vjerujem da je interes svih u crnogorskom društvu.

Inicijativa sama po sebi i predstojeća parlamentarna diskusija, uz nastavak vladinih jasnih stavovova, mogu pomoći da se prestane sa obmanjivanjem javnosti a građanima Crne Gore pomogne da razumiju i prihvate presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Današnja objava premijera predstavlja zajednički uspjeh društva u cjelini: Vlade, opozicije, intelektualaca, medija, nezavisnih građanskih grupa, nevladinih organizacija. Ponovo se pokazuje vitalnost demokratije i po prvi put u istoriji moderne Crne Gore visoki vladin zvaničnik se razrješava tj. kažnjava zbog neprihvatljivog i moralno nedopustivog odnosa prema međunarodnom humanitarnom pravu.

mr Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar