bu22

Sastanak Agencija za upravljanje obalnim područjima Evrope i Mediterana EMCA 2020 Budva (Montenegro) – 12 & 13/02/2020 prenosimo integralno.

Francuska Agencija za upravljanje obalom (Conservatoire du Littoral) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore sklopili su danas Memorandum o razumjevanju, koji će ojačati saradnju ovih institucija u razmjeni najbolje prakse i znanja, učešću u zajedničkim projektima i zajedničkim radom na podizanju svijesti javnosti o važnosti zaštite obale i priobalnih morskih područja radi višestruke koristi prirodne i kulturne baštine za društvo, privredu i životnu sredinu.

Memorandum je potpisan za vrijeme Drugog sastanka evropskih i mediteranskih obalnih agencija (EMCA), koji zajednički organizuju Conservatoire du littoral i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a koji se danas i sjutra održava u Budvi.

bu2 1

Značaj međunarodne saradnje, koji je formalizovan između dvije države na nivou Conservatoire du littoral i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Javnog preduzeća za upravljnje morskim dobrom Crne Gore, prepoznala je i podržala ambasadorka Francuske u Crnoj Gori NJ. E. g-đa Kristin Tudik, koja se obratila prisutnima u uvodnom izlaganju. Uvodni okvir u temu dali su i Predrag Jelušić Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Patrick Bazin zamjenik direktora Conservatoire du littoral i Ešef Husić, Generalni direktor Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U okviru teme dvodnevnog sastanka o prilagođavanju obala klimatskim promjenama, predstavnici institucija za upravljanje obalama iz Albanije, Alžira, Francuske, Italije, Crne Gore, Maroka, Senegala, Španije, Tunisa i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa ekspertima iz međunarodnih organizacija, podijeliće iskustva o strategijama, inovativnim pristupima i metodama za suočavanje sa rizicima na obalama poput erozije, potapanja, poplava, oskudnih vodnih resursa i ekstremnih klimatskih promjena.. Okupljanjem predstavnika obalnih agencija i stručnjaka koji rade na ovim pitanjima ovaj će događaj biti i dobra prilika i za pokretanje inicijativa za saradnju među učesnicima.

Okvir sastanka postaviće dva ključna govora: predstavljanje Posebnog izvještaja IPCC-a o okeanu i zaleđenom omotaču u klimi koja se mijenja i uloga obalnih agencija za prilagođavanje klimatskim promjenama koje će održati g. Theophile BONGARTS iz IPPC-ove platforme za klimatska i pitanja okeana, i predavanje Pitanja i uticaji klimatskih promjena u mediteranskom basenu, koje će održati gđa Željka SKARIČIĆ iz UNEP-MAP/Regionalnog centra aktivnosti - Program prioritetnih akcija.

bu2 2

Tokom dvodnevnog sastanka, učesnici će predstaviti primjere nacionalnih strategija za prilagođavanje obale klimatskim promjenama, kao i razmjeniti iskustva i znanja prezentirajući konkretne projekte ili pristupe i primjere prakse, tehnike i rješenja za sprovođenje rješenja temeljenih na prirodi za prilagodbu obalnih aktivnosti i zaštitu i obnovu obalnih ekosustava protiv očekivanih rizika od klimatskih promjena.

Na inicijativu Conservatoire du Littoral, Mreža evropskih i mediteranskih agencija za upravljanje obalama uspostavljena je tokom proslave Dana mediteranske obale 2015. godine u Antibima, kao neformalna platforma za razmjenu znanja i iskustava po pitanjima upravljanja obalnim područjima. Tokom Drugog sastanka u Budvi, učesnici će imati priliku da razmijene i predstave novosti i teme od interesa za njihovu organizaciju, identifikuju zajednička pitanja i izazove, kao i razviju partnerstva za zajedničke aktivnosti u narednom periodu.

Morsko dobro dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail U Rijeci je danas potpisan ugovor o saradnji izmedju Barske plovidbe AD i Jadrolinije o održavanju brodske...
Više u kategorijama: Info  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar