kekovicc 1

Dobra ideja -mogućnost posla za cijelu porodicu.

Potvrdio je to Golub Keković iz Sutomora koji je motivisao djecu, kćerku i sina, da nauče vještine izrade predmeta za domaćinstvo od drveta.
Kekovićima je omiljeni materijal maslinovo drvo od koga izrađuju predmete i za praktičnu upotrebu i za dekoraciju.

Piše: Biljana Dabić

Da bi se od sirovine dobio finalni proizvod potrebno je od nekoliko sati, nekoliko dana ili čak pola mjeseca, zavisno o koliko zahtjevnom predmetu je riječ.

kekovicc 2
-Izrađujem ručno predmete od maslinovog drveta. Maslinovo drvo ima ljepotu u teksturi. Tačno je da to vrsta drveta koje je tvrdo, krto i sadrži određeni procenat masnoće te prilikom obrade oslobađa mikro prašinu od koje se teško može zaštiti. Ali, kad se vidi teksura drveta, na sve mane maslinovog drveta se zaboravi. Zaista je tekstura fantastična i ni umjetnici ne mogu naslikati što maslina može, objašnjava Golub dodajući da se tokom obrade mogu pojaviti pukotine koje su nastale ko zna kada.

-Na primorju su jaki vjetrovi i oni drvo savijaju te puca po tkivu, ali i zarasta. Tokom obrade kad se naiđe na te pukotine, „ožiljke“ oni se moraju odstraniti i od komada se pravi predmet za koji procjenim da je pogodan. Stalažu za boce od maslinovog drveta napravio sam od dijela panja koji sam dobio. Razmišljao sam šta da uradim. Najprihvatljivije je bilo da napravim stalažu za boce jer je panj imao sedam prirodnih otvora koje sam oblikovao. Panj je star preko 500 godina, a dobio sam ga od jednog maslinara iz Starog Bara. Rekao mi je da to djelić velikog panja koji je nekada postojao. Truda je trebalo da bi se panj priveo sadašanjoj namjeni. Napravio sam naslon, kaže Golub.

kekovicc 3

Maslinovo drvo je materijal od koga porodica Keković deset godina izrađuje predmete za domaćinstvo

Golub Keković motivisao je djecu da nauče vještine izrade predmeta od maslinovog drveta. Kćerka i sin su „opremljeni“ i mašinama, dok otac koristi prostije alate – čekić, dlijeta, bušilicu, testeru

kekovicc 5

Starim, suvim dijelovima krošnje maslina i panjevima produžava se život izradom predmeta za upotrebnu, ili ukrasnu namjenu . Predmeti se ne lakiraju, već se za njihovu zaštitu koristi maslinovo ulje kojim se premažu.

Tako rade Kekovići.

kekovicc 4

Golub navodi da od ovog posla djeca i on za sada mogu da zarade dobru platu za jednog člana domaćinstva.

Posljednje vijesti

Thumbnail Prepoznajući sve veće interesovanje turista za boravak u ruralnom području TO Bar je investirala...
Više u kategorijama: Info  Obale  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo

turisticka organizacija bar

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar