dinaridi 1

Povodom 07. oktobra, Dana Dinarida, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kao upravljač posebnim rezervatom prirode "Tivatska solila" i Park prirode "Piva" pokrenuli su inicijativu za organizaciju uzajamnih posjeta djece školskog uzrasta u cilju upoznavanja zaštićenih područja Dinarskog luka, informisanja i obrazovanja o važnosti zaštićenih područja u cilju očuvanja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Tim povodom za 45 učenika i nastavnika O.Š. "Branko Brinić" iz Radovića, škole koju uglavnom pohađaju djeca iz lokalne zajednice kojoj pripada rezervat prirode Solila, organizovan je jednodnevni izlet i posjeta Parku prirode "Piva" gdje im je upriličen interesantan program posjete Pivskom manastiru i turističkom Info centru na Šćepan Polju, zatim prikazivanje filma o Parku prirode "Piva", ručak, šetnja do mosta na rijeci Pivi i posjeta hidro-elektrani "Piva". Pored učenika i nastavnika iz OŠ "Branko Brinić" iz Radovića, predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i opštine Tivat učestvovali su u posjeti Parku prirode "Piva".

Nakon ovog izleta, narednih dana biće organizovana uzvratna posjeta rezervatu prirode "Solila" za djecu iz Plužina gdje će im domaćin biti Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

dinaridi 2

Dan zaštite Dinarida – 7 oktobar, ustanovljen je ove godine na Generalnoj Skuštini naše Mreže Parkova Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina). Svake godine 7. oktobra, obilježavanjem Dana zaštite Dinarida, ukazivaće se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih sadržaja ovog, po mnogo čemu, posebnog prostora u Evropi.

Mrežu Parkova Dinarida čini 95 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su takođe i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Službena asocijacija "Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida" osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a sjedište mreže je u Podgorici.

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Evropi, koji povezuje osam država jugoistočne Evrope: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Morsko dobro dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail Predstava „O miševima i ljudima“ u režiji Dina Mustafića, produkcijsko ostvarenje festivala...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  Obale  Sport  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar