Stari tradicionalni čunovi u raljama zakona

chun 1

Predstavnici pet ribarskih udruženja sa Skadarskog jezera zatražiće od Ministarstva saobraćaja da izmijeni odredbe koje regulišu registraciju drvenih čamaca čunova na Skadarskom jezeru. -piše Pobjeda.

Na Skadarskom jezeru je u opticaju veći broj drvenih čamaca čunova, koje koriste pretežno ribolovci, a koji su od Ministarstva kulture Crne Gore proglašeni kao nematerijalno dobro Crne Gore. Sva ta plovila nekada su imala trajne registracije, ali u novije vrijeme podliježu normama koje su predviđene za sva druga plovila, te je tako nastao vakuum i nemogućnost da se uopšte uvedu u registar.

chun 2

“Problem u praksi jeste postupak registracije. Sadašnji propisi predviđaju tehnički pregled plovila, svjedočanstvo za izradu čuna, fakturu za izradu, fakturu za motor plovila i ostale dažbine.Nerješiv problem predstavlja u ovom trenutku registracija starih čunova, zbog nepostojanja potrebne dokumentacije (računi za izradu čuna i računa za stare „tomos“ vanbrodske motore-pente)”- saopšteno je Pobjedi iz udruženja.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan kazao je za Pobjedu da je status čunova definisan Zakonom o sigurnosti plovidbe i pravilnikom o utvrđivanju sposobnosti čamaca za plovidbu.
On napominje da je prvi potez pravljenje popisa plovila, na osnovu čega bi onda imali utemeljenje za dalje poteze.

chun 3

Uprava je, prema njegovim riječima, iskazala spremnost da se do septembra napravi popis, da bi se do kraja godine pokrenuo postupak izrade registra, kako bi već od sljedeće godine svi bili u okvirima zakonskih propisa registracije plovila.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar