Bar ima najljepši kanjon u Crnoj Gori

kanjon 5

Na samo pet –šest kilometara od konfora civilizacije u centru Bara nalazi se kanjon rijeke Bunar, ispod Rumije.

Kanjoni su prava remek djela koja samo priroda može tako vješto da ukomponuje u strmim liticama koje su planinske rijeke brusile stoljećima u borbi vode i kamena.

Piše: Biljana Dabić

Bar je jedinstven na primorju po tome što ima pet kanjona, mogućnosti aktivnog odmora na obroncima Rumije i sportskog turizma na Skadarskom jezeru, koji organizovanim jednodnevnim izletima čine sadržajnost ljetovanja na barskoj rivijeri.
U barskom kraju, kanjoni su skriveni dragulji svete planine Rumije koja svojim masivom odvaja zaleđe Jadranskog mora od najvećeg jezera na Balkanu, Skadarskog.
Malo ljudi do sada je i znalo da u okolini Bara ima pet kanjona, a još manje je uživalo u adrenalinskim turama u koje se ne upušta bez iskusnih vodiča
Turistička organizacija Bar priredila je u nedelju prvu promotivnu kanjoning turu, u cilju prezentacije i razvoja novog turističkog proizvoda u planinskom zaleđu.

Dolazak do kanjona Bunar je veoma jednostavan, pored glavnog ulaza u Stari grad Bar, uskim lokalnim putem stiže se do mosta Menke ispod kog se ulazi u rijeku, a trasa je dugu nešto više od 700 metara, do Brbota.
S obzirom da se u kanjonu Bunar nalazi pet vodopada visine do 12 metara, neophodna je asistencija iskusnih vodiča i specijalizovana oprema koju grupa oblači na obali planinske rijeke.

kanjon 3

U kanjonu skoro da nema izbora, prati se hir rijeke koji se savlada iskučivo na način koji vam preporuči vodič. Licencirani vodič za kanjoning Željko Pejović iz Kolašina, člana GSS, uigran je u timu sa kolegama vodičima Đurom Martinovićem i Mihailom Krivokapićem sa Cetinja, tako da su grupi od koje je većina bila prvi put u Kanjonu u samom startu ulili povjerenje.
Već u prvom stisku konopa kada se tijelo nađe iznad vodopada, litice, vodopada, ko ima vještinu da opusti tijelo, manje snage troši na spuštanje

kanjon 2
Lakoća pokreta vodiča, njihova staloženost, uvjerljivost uliju brzo povjerenje i strah od visine, nepoznatog pretoči u poželjni adrenalin i zadovoljstvo kada čovjek savlada ćudi prirode i osjeti posebnu draž koju razumiju samo oni koji znaju šta je kanjoning
-Kanjon rijeke Bunar je jedan od tri najatraktivnija kanjona u Baru, uz Međureč i Vruču rijeku. Bar je jedinstven na primorju po tome što ih ima ukupno pet, tu su još i kanjoni Nikezića potok i Perin potok. Bunar je idealan za prvi kanjoning, jer nije mnogo zahtjevan, dok je Međureč, za mene ubjedljivo najljepši crnogorski kanjon, zbog vertikala od 30 metara malo zahtjevniji, kaže vodič Željko Pejović isičući da za ture, kao što je kanjon Bunar je potrebna samo volja, nikakva posebna fizička sprema.
-Kanjon Bunar, u šali kažemo, je trening centar za kanjon Međureč, kaže Pejović.

kanjon 4

Prvi put u kanjonu Bunar u nedelju je bio direktor TO Bar Emil Kukalj koji ističe da Bar posjeduje najviše potencijala za razvoj novih turističkih prozvoda za aktivan odmor, i to ne samo na primorju.
-Prolazak kroz kanjon Bunar je sjajna adrenalinska tura, koja je pokazala svu draž kanjoninga koji je do sada u samom Baru bio slabo poznat, iako u našem zaleđu imamo sjajnih pet kanjona. Podržaćemo maksimalno ovakve aktivnosti i razvoj ovog proizvoda, jer njime produžavamo turističku sezonu, dovodimo nove grupe turista, kaže Kukalj dodajući da ponudom za aktivni odmor Bar pozicioniramo kao mjesto u koje na jednodnevne izlete dolaze turisti iz drugih primorskih gradova koji vole ovakve adrenalinske ture.
-Insistiraćemo da grupe kroz barske kanjone vode licencirani vodiči, rekao je Kukalj.
U grupi je bio predsednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je ranije savlado kanjon Nevidio

kanjon 1

Nakon prolaska kroz kanjon Bunar, Raičević ističe da je ovo pozitivno iskustvo ujuedno i svojevrsna potvrda da je opština Bar jedan dragulj, bogat još neotrivenom prirodom.
- Mišljenja sam da je kanjoning nešto što do sada nije promovisao na pravi način. Doživimo ovu dozu adrenalina koja je prihvatljiva i za one manje vješte, amatere. Činjenica je da kanjoni na teritoriji barske opštine nisu toliko komercijalizovani kao kanjon Nevidio, ali svakako da je ljepota kanjona ispod Rumije  ponuda koja će privlačiti sve veći broj turista, kaže Raičević ističući da kanjon Međureč može da se poredi sa kanjonom Nevidio, jednim od najatraktivnih u Evropi

 

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar