Portret dr Bozidara Perazica

Prije jednog vijeka Crna Gora je bila država.

Država je imala kralja. Kralj ličnog ljekara, dr Božidara Perazića. Kakvi su odnosi bili između kraljevske porodice Petrović i njihovog ljekara može se saznati u zdanju Dvorca čiji je projektant dr Josip Slade, dvorski arhitekt.

Piše: Biljana Dabić

Prije 60 godina, u Dvorcu kralja Nikole osnovan je Zavičajni muzej Bar, a u istorijskom odjeljenju nalazi se portret dr Božidara Perazića, urađen početkom 20.vijeka, kao i brojna pisma. Prepiske članova crnogorske kraljevske porodice i dr Perazića svjedoče da su Petrovići u njemu gledali ne samo ljekara već i prijatelja
Perazići su ostavili značajnog traga u crnogorskoj istoriji. Dr Božidar Perazić je potomak Dimitrija Perazića (1784-1865), koji je pune 42 godine proveo u Rusiji kao vojni sveštenik u službi ruskog cara Aleksandra Prvog. Po povratku iz Rusije u Crnu Goru, Dimitrije Perazić bio je arhimandrit manastira Reževići i njegov ktitor. Sagradio je školu u rodnom kraju u kojoj je učio njegov potomak dr Božidar Perazić.
Kao najbolji đak škole 1863. godine Božidar Perazić odlazi na školovanje u Beč, gdje završava medicinu 1890. godine. O njegovoj marljivosti i predanosti poslu svjedoči i podatak iz istorije cetinjske bolnice Danilo Prvi, prema kojem je tamo obavio 16 hiljada pregleda i izveo više od 6.000 operacija. Dr Perazić je bio načelnik saniteta Crne Gore, inovator bolnice na Cetinju, osnivač hirurškog odjeljenja... Knjaz Nikola ga je 1908. godine zvanično preveo u službu dvorskog ljekara.
Dr Perazić za kraljevsku porodicu bio je i ljekar i prijatelj

U bogatoj dokumentaciji Muzeja su brojna pisma crnogorske kraljevske porodice pisana dr Peraziću u vremenskom periodu od nekoliko decenija. Iz njih se zaključuje odnos između Petrovića i dr Perazića.

Prinčevi i princeze Petrovići obraćaju se dr Peraziću toplo i s mnogo poštovanja. Njihova korespondencija trajala je od 1903. do 1940. godine, a zatim, s unucima kralja Nikole, sve do smrti dr Perazića 1954. godine. Ima u tim pismima i ispovjesti koje nijesu za objelodanjivanje. Najintimnijih trenutaka i razmišljanja članova dinastije Petrović. Očigledno, imali su potrebu da dijele životne situacije sa ''dragim i poštovanim prijateljem''.
Često je dr Božu pisao princ Danilo. Pisao mu je i Mirko, koji je na žalost umro na njegovim rukama u Beču. Tu su i pisma princeze Ksenije, zatim Milice, koja je emigrirala s Romanovima 1918. godine iz Rusije i redovno mu pisala iz emigracije

Svoja pisma princeza Milica potpisivala je Milica de Montenegro. Redovno mu je pisala i Jelena nakon udaje za italijanskog kralja. Kraljevska djeca ne zaboravljaju bitne trenutke u ljekarovom životu. Šalju mu čestitke, saučešća...
U pismima upućenim dr Peraziću su i pisma legende medicine u Srbiji dr Vladana Đorđevića.

O ozbiljnosti države Crne Gore svjedoči i ugovor između maršala dvora njegovog visočanstva knjaza gospodara i dr Perazića, u kojem se pored ostalog navodi:
''Gospodin doktor Božidar Perazić ima se primiti kao lični dvorski ljekar. Njegova plata iznosiće 10 hiljada kruna. Imaće penziju od svetog dvora na osnovu Zakona o činovnicima građanskog reda u Crnoj Gori. U slobodnim časovima moći će vršiti privatnu ljekarsku praksu izuzevši slučajeve zaraze. Sin će mu se školovati bilo o trošku države, bilo o trošku svetog dvora na srednjim i velikim školama u Austro-ugarskoj''.

Poštovan i uvažavan u rodnoj Crnoj Gori, dr Perazić je bio cijenjen i u drugim zemljama kako među kolegama tako i ondašnjim državnicima.
U biografiji dr Perazića, navedena su brojna svjetska priznanja i odlikovanja.

ave tours 2

Posljednje vijesti

Thumbnail Sve je spremno za premijeru predstave “Balkanska carica“ koja je najavljena za ponedeljak u Starom gradu...
Više u kategorijama: Art  Obale  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar