javo4

Dan planete Zemlje, 22.april obilježen je brojnim aktivnostima u Baru.

Povodom Dana planete Zemlje danas je u gradu zasađeno oko 70 sadnica različitih kultura koje je donirale Turistička organizacija Bar, ugostiteljski objekat Matica

Piše: Biljana Dabić

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na problem ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine

javor 185

-Naš prioritetan cilj je da akcija ne bude samo danas kada obilježavamo Dan planete zemlje, kazao je predsednik opštine Bar Dušan Raičević koji je najavio početak kampanje “ Naš Bar- čist grad”.
-Kroz kampanju “ Naš Bar- čist grad” u prvim mjesecima je akcenat na pravilno odlaganje komunlanog otpada, na promjenu svijesti naših sugrađana. Činjenica je da pored administrativnih i tehničkih problema sa kojima se naše službe susreću, stanje na terenu je i rezultat neadekvatne kulture sugrađana po pitanju pametnog odlaganja otpada, kazao je Raičević i najavio da će narednih dana stići prvi kontigent posuda za odlaganje smeća, 500 kanti po 120 litara, koje će opština Bar pokloniti domaćinstvima u Šušnju, Sutomoru, Velikom Pjesku, Polju.

-To će biti prva akcija sa ciljem da se komunalni otpad na pravi način odlaže, a naše službe u dogovorenom režimu pražnjenja, te aktivnosti sprovode na terenu. Nadam se da ćemo imati rezultate u prvim mjesecima, te da će kampanja dati smjernice kako dalje , akciju za čist grad da sprovodimo u narednom periodu , kazao je Raičević

javor 238

TO Bar godinama obilježava Dan planete zemlje

-Ove godine dio smo šire kampanje “ Naš Bar- čist grad” koju realizuje i koordinira opština Bar. Odlučili smo da ove godine ispred TO Bar i ispred ugostiteljskih objekata zasadimo nove biljke, kazao je Kukalj naglašavajući da je životna sredina zaista važna – trebamo je štititi i čuvati, a važna je i sa aspekta unapređenja ukupnog turističkog proizvoda, kazao je Kukalj ističući das u u saradnji sa Komunalnim preduzećem zasadili oko 70 sadnica u centru grada.

javor 190

-Vjerujem da će ovo akcija biti nastavljena u buduće, u kontinuitetu te da će dati pravi primjer kako se životna sredina treba čuvati za dobrobit građana a i turista, kazao je Kukalj.
Ispred Komunalnog preduzeća, inženjer pejzažne arhitekture Mira Prentović ističe da se opština i ovo preduzeće trude da svake godine unaprijede životnu sredine.
-Današnja akcija je podsticaj za sve sugrađane da je mnogo važno voditi računa o životnoj sredini. U narednom periodu nastavljamo sa uređenjem zelenih površina u gradu, zasađivanjem novih sadnica i održavanjem već oplemenjenih površina, kazala je Prentović.

Suvlasnik caffea Matica Davor Vuković kaže da su pridružili akciji i poklonili sadnice javora i na taj način dali primjer drugima da se u gradu formiraju zelene oaze

Ispred ugostiteljskog objekta “Matica” su oplemenili prostor javnih površina, osmislili ambijent na orginalan način sa zimzelenim i listopadnim stablima zasađenim u velikom bačvama.

javor 215

U akciji obilježavanja Dana planete Zemlje uključili su se i najmlađi koji su svojim likovnim kreacijama na barskoj rivi crtali najljepše motive prirode uz prigodan zabavni program.

Luka Bar unutrašnji baner