b37

Starobarska varoš dobila je u svojom najljepšem dijelu ovog ljeta jedan neobičan ali po svim odlikama reprezentativni restoran nazvan po azerbejdžanskom nacionalnom ornamentu – Buta.

Ime otkriva porijeklo vlasnika restorana i kulinarskih specijaliteta koje se služe u ovom gurmanskom raju koji ambijentom goste vodi i u putovanje burnom istorijom grada pod Rumijom.

Restoran Buta je zapravo naslednik jednog od najpopularnijih barskih ugostiteljskih objekata Kula, u kojem je novi vlasnik, Azerbejdžanac Husein Šejkov (Huseyn Sheykhov), bio redovan gost.

Ideja da se u magičnom ambijentu čuvenog restorana unese i nota azarbejdžanskog kolorita i da se ponuda obogati kulinarskim specijalitetima ove prijateljske države, navela je Huseina okuša u ovom poslu i na starobarskoj kaldrmi kojom je oduševljen.

Stari grad, Stari Bar i kompletan ovaj ambijent je zbilja jedinstven i toliko šarmantan da sam u jednom periodu svakodnevno putovao iz Budve, gdje sam smješten, u Kulu, da bih uživao u ovom prostoru i specijalitetima. Vremenom se javila želja da ovu bogatu ugostiteljsku ponudu obogatim i kulinarskim specijalitetima moje domovine. Vjerujem da je susret dvije jedinstvene ali u osnovi ne mnogo različite kuhinje u ovom divnom ambijentu ujedno i prečica za zbližavanje dvije kulture i dva naroda”, kaže Husein koji se ugostiteljstvom bavi i u rodnom Bakuu,

Novi vlasnik reprezentativnog starobarskog restorana nije mijenjao konobare a novina, kada je riječ o personalu, je kuvar iz Azerbejdžana koji radi u nacionalnoj nošnji. On je kulinarsku ponudu Kule obogatio nacionalnim jelima ove azijske države koja spada u red najvećih investitora u Crnu Goru poslednjih godina.

Da se nije odrekao domaćih nacionalnih specijaliteta, novi vlasnik restorana potvrdio je angažovanjem čuvene starobarske kuvarice Vildane Bećović koja komanduje kužinom Bute.

Viltana kaže da su azarbejžanska jela uglavnom specifična po posuđu u kojem se spremaju.

“Većina jela iz Azerbejdžana koja ovdje pripremamo i služimo podsjećaju na poznate recepte balkanske ili otomanske kuinje. Specifična su po posuđu i činijama u kojima se spremaju, koja daju poseban šmek i smanjuju količinu ulja i masti”, priča VIldana.

Na njene riječi nadovezuje se Husein objašnjavajući da je njegova domovina veoma bogata povrćem, ribama i začinima te da ima veoma dugu kulinarsku tradiciju.

Azerbejdžan na Istoku nazivaju i “zemljom vatre”. Već prvi susret sa kulinarskim specijalitetima ove zemlje u Buti, međutim, otkriva da su jela ove kuhinje spremana na veoma tihoj vatri. Naročito to važi za meso koje je nakon obrade u specijalnim termičkim posudama meko kao pamuk.

Sva jela imaju specifičan šmek i zbog začina koji se koriste u nacionalnoj kuhinji ove zakavkaske države. Husein, Vildana ali i menadžerka Bute, Ruskinja Olga, preporučuju da se repertoar azerbejdžanske kuhinje upoznaje na način na koji se to čini i u Azerbejdžanu.

Poslušali smo ih i spoznali neuobičajeni miks koji vodi od lakih i osvježvajućih aroma povrćnig predjela, ka pikantnim mesnim specijalitetima. Putovanje se, na azerbejdžanski način, završava poslasticama koje liče na balkanske poslastice ali , ipak, sa nešto drugačijim šmekom.

Većina začina koje koriste u Buti, uvoze se iz Azerbejdžana.

Nismo se odrekli nijednog od jela koja su nekada služena u restoranu Kula. Zadržali smo sva domaća, i obogatili ih azerbejdžanskim. Svako se priprema na tradicionalan način tako da nema miješanja i gosti mogu da uporede razlike i sličnosti Balkanske i kuhinje Azarbejdžana”, nadovezuje se Vildana.

Restoran Buta ima u starobarskoj varoši i svoje istureno odjeljenje – Buta 2. Riječ je o objektu smještenom tačno preko puta kapije Starog grada u kojem je lani bio smješten kafe Tvrđava. U Buti 2 nema specijaliteta azerbejdžanske pa ni domaće kuhinje, ali su zato pice, kako nam kažu u ovom objektu, “bolje nego u Italiji“.