U Kući maslina - tradicionalan i moderan način prerade

ALKOVIC

Izgradnja Kuće maslina počeće ove godine, a završetkom ovog projekta Bar će biti centar maslinarstva Crne Gore.

Lokacija je određena - iza velikog parkinga u Starom Baru, pored kolovoza koji vodi do ulaza u Stari grad. U Društvu maslinara Bara kažu da ima više razloga za zadovoljstvo - lokacija je odlična i za maslinarstvo, i za turizam, a novac za izgradnju je predviđen kapitalnim budžetom za 2018.godinu.

PIŠE: Biljana Dabić

Ministar poljoprivrede Milutin Simović obećao je krajem novembra, otvarajući manifestaciju Maslinijada u Starom Baru da će se baš tu graditi Kuća maslina, te da novac za projekat treba predvidjeti kapitalnim budžetom.

-Na naše zadovoljstvo, najave su ispunjene. Izgradnja Kuće maslina je dio kapitalnog budžeta i sve ide po planu. Završetak glavnog projekta je u toku, tenderom je izabran projektant D.O.O Arhinginženjering” iz Podgorice. Mi smo prije tri dana bili u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na sastanku gdje su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Opštine Bar, maslinara, Direkcije javnih radova i projektanti. Na tom sastanku smo razmatrali predlog projekta i nadamo se da će on brzo biti završen. Sa druge strane, Opština Bar je uradila sve na obezbjeđenju lokacije i njenoj pripremi za izvođenje radova. Nadamo se da će se brzo krenuti i sa građevinskim radovima. Važno je da je izgradnja Kuće maslina dio kapitanog budžete što nam je potvrda da će se u ovoj godina i graditi, kazao je predsednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković ističući da će namjena Kuće maslina biti višestruka.

- Planirana je izgradnja manjeg pogona za preradu maslina koji će biti izgrađen i opremljen po svim EU standardima. Tu će naši uljar, maslinari i mnogobrojni turisti moći da vide kompletan proces od ulaska plodova masline do flaširanja i pakovanja u kartonske kutije na izlazu, kaže .Alković. Prema njegovim riječima,

Kuća maslina se gradi za maslinare Crne Gore, ne samo Bara tako da mi njenom izgradnjom postajemo centar maslinarstva.

-To će biti mjesto okupljanja maslinara, mjesto savjetovanja i druženja. Kuća sadrži i velikiu salu za rezne oblike edukacija gdje će i ostali poljoprivrednici Crne Gore moći da nađu svoje mjesto ne samo Barani. Planiramo i opremanje prodajno izložbenog dijela, predstavićemo tradicionalni način prerade, kako je to nekada izgledalo. Takođe, i moderan - kako to danas treba da bude. Znamo da Stari Bar posjećuju mnogobrojni turisti pa je planiran dio za prodaju maslinovog ulja. Naši maslinari, svi ravnopravno će imati mogućnost da izlože svoje ulje, ali isključivo ulje koje ispunjava sve zahtjeve standarda kvaliteta. Nadamo se da će kuća biti mjesto povjerenja gdje će i naši sugrađani bez obzira jesu li maslinari moći da čuju korisne savjete o maslinovom ulju i gdje će moći uz povjerenje da kupe vrhunsko ulje. Kuća će sigurno biti veliki doprinos unaprijeđenju crnogorskog maslinarstva, a ujedno i turističke ponude, zaključio je predsednik Društva maslinara Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar