Marini kruk pod sač

 sacch

Kovačević Milica - “Kroz brvacke pinjate” Brca 2021.

1 kg čeničnoga ili miješanoga (čeničnoga i ražanoga) brašna
2 ložice suve germe
2 ložice brašna
1 ložica soli

U jednu maštrapu smalči vode i u nju rastopi 2 ložice germe i 2 ložice brašna. Kad germa nadođe promiješaj je sa 1 kilom brašna i 1 ložicom soli. Prośej brašno na taulin, vazda iz visine, da ufati arije. Sada učini u njem jamicu i tu uli germu.
Tedara ga gotoji, dodajući stalno vode. Tijesto prstima obrćeš put sebe, a dlanovima ga ćuškaš od sebe. Treba dobro da se ubije, da je meko. Što ga bolje ugotojiš bolje ti nadolazi. Gotoji se doklena se dobro ne opotiš, i doklen se ruka ne očisti, skoro uru. Neka zastane na kraj ognja da nadođe. Tedara ga pregotoji pa ga opet pušti da počine.
3 puta ga pregotoji a 4-ti put ga stai u vruću crijepnju, ono se odmah diže i čini frrrr! Sada ga prekrsti rukom. Na kruk staji dva pera kupusa, ako je jak žerav da ga ne prepeče.
Vruću crijepnju stai u pepeljak, a preko nje stai sač. Na sač staiš prvo dosta pepela, pa vrz pepela žerave. (Bome bi ga sami žeravi izgoreli.) Kad je na pola gotov digneš sač i podupreš ga jednom tiglicom da se kruk tija i da veže koricu. Peče se tri kvarta od ure. Kad ga izvadiš iz crijepnje cukni ga odozdola. Čuješ, kako udaraš u šuplje. Ako nije tako treba ga još dopeći.
Za pečenje kruva ti je najvažnije, dobri oganj da stakneš. Na ognjište treba staiti tanka drva, rozge, ali ona što dobro gore, najbolje od mrčele. Ako kruk pečeš u špager, prije nego ga staiš u peć treba da ti nadođe u tepsiju.
Cijelo dopoledne pasa doklen kruv ugotojiš.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar