FPEP Bar o studentskoj razmjeni!

fakultttet 

Unaprijeđujemo studentske razmjene kroz Erasmus+ saradnje projekte.

Od strane Erasmus+ programa razmjene studenata, odnosno nastavnog i nenastavnog osoblja objavljen je parcijalni spisak odobrenih aplikacija za realizaciju mobilnosti za studijsku 2023/24. akademsku godinu, u okviru kojih su i nekoliko novih mobilnosti koje će realizovati Fakultet za poslovnu ekonomiju i pravo Bar. Nakon uspješno okončanih prošlogodišnjih saradnji kroz pomenuti program sa ustanovama iz Slovenije i Španije, FPEP Bar će ove godine proširiti spisak ustanova na kojima će studenti, ali i nastavno osoblje, moći unaprijediti svoja znanja, vještine i kompetencije.
„Mobilnost za ovu studijsku godinu imaćemo sa još tri univerziteta iz Republike Turske: Izmir Bakircay University, Afyon Kocatepe University i Istanbul Gedin University, kao i jednim univerzitetom iz Rumunije: University “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Još uvijek očekujemo rezultate dodatnih mobilnosti, ali je već obezbijeđena veoma kvalitetna baza za sve studente koji žele da participiraju u okviru razmjene i steknu internacionalno iskustvo. Troškove cjelokupne mobilnosti pokriva Evropska unija kroz Erasmus+ program, a sve u cilju što boljeg umrežavanja visokoškolskih ustanova u okviru evropskog sistema visokog obrazovanja.“ istakao je dekan FPEP Bar prof. dr Rajko Novićević.

Juče je u prostorijama FPEP Bar organizovan prijem za predstavnike visokoškolske ustanove iz Rumunije, dok će delegacija iz Republike Turske u Baru boraviti od narednog ponedjeljka. Da su studentske razmjene veoma značajne sa stanovišta unaprijeđenja znanja, potvrdilo se i kroz sam nastavni proces na ustanovi, po potvratku studenata sa mobilnosti.
„Program podrazumijeva praćenje nastavnih predmeta na ustanovama u drugim evropskim zemljama, a svi položeni ispiti verifikuju se kroz ECTS sistem po povratku studenta. Iz dosadašnjeg iskustva može se konstatovati da su svi studenti koji su učestvovali u programima razmjene bili veoma zadovoljni cjelokupnom organizacijom, a pored nesumnjivo stečenog znanja, stekli su i nova znanja o kulturi zemalja u kojima su boravili, ujedno i stekli nova poznanstva i prijateljstva. Brojni su benefiti za učešće studenata, tako da ih permenantno ohrabrujemo da provedu semestar na nekoj od evropskih visokoškolskih ustanova, posebno imajući u vidu da su im svi troškovi kroz program pokriveni, tako da nemaju bilo kakvo finansijsko opterećenje“, zaključuje prodekanka za nastavu FPEP Bar doc. dr Sandra Đurović.
Sa Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar navode da će do sredine narednog mjeseca imati konačan spisak ustanova sa kojima će u studijskoj 2023/24. akademskoj godini biti realizovan Erasmus+ program razmjene, a da očekuju da će spisak visokoškolskih ustanova biti proširen sa još nekoliko univerziteta iz Portugala, Hrvatske i Bugarske.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar