Evropska nedjelja mobilnosti

so brrr

Opština Bar najavila brojne aktivnosti ...

Nizom aktivnosti kojima se promovišu promjene svakodnevnog ponašanja u korist održive urbane mobilnosti, korišćenja javnog prevoza i alternativnih vidova transporta poput pješačenja i biciklicma, Opština Bar i ove godine obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti koja se organizuje pod sloganom „Štedi energiju“.

U organizaciji nadležnog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj i Sekretarijata za urbanizam i prostorno planiranje Opštine Bar, obilježavanje ove vodeće inicijative Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti počeće u subotu, 17. septembra, u 7h, zatvaranjem dijela ulice Vladimira Rolovića (od raskrsnice sa ulicom Mila Boškovića do raskrsnice sa ulicom Jovana Tomaševića). Do petka, 22. septembra, do 7h, ova trasa će služiti kao zona bez automobila, sa ciljem promocije veće urbane mobilnosti i smanjenja zagađenja životne sredine kroz smanjenje emisije zagađujućih gasova iz automobila.

U ponedjeljak, 18. septembra biće organizovana besplatna vožnja gradskim autobusima kojom se želi ukazati na prednosti korišćenja javnog prevoza u odnosu na korišćenje automobila, kao i besplatan ulazak u Stari grad Bar. Pravo na besplatnu vožnju i obilazak starobarske tvrđave imaju svi oni koji posjeduju promotivni letak sa osnovnim informacijama o održivoj mobilnosti, a koji se može preuzeti u poslovnicama Pošte, Građanskom birou Opštine Bar, te Turističkoj organizaciji Bar.

Sa namjerom dodatne popularizacije biziklizma u Baru u utorak, 19. septembra, sa početkom u 17h biće održana rekreativna vožnja biciklima i dodjela nagrada učesnicima vožnje.

U srijedu 20. septembra i četvrtak, 21. septembra, u cilju poboljšanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju i njihovog sigurnijeg kretanja, biće realizovana ugradnja inovativne LED saobraćajne signalizacije i LED markera u ulici IV Crnogorske proleterske brigade. Posljednja u nizu aktivnosti predviđenih za realizaciju tokom samog trajanja Evropske nedjelje mobilnosti zakazana je za petak, 22. septembar kada će biti organizovan školski kviz o poznavanju saobraćajnih propisa za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Bar.

Pored gore navedenih, Opština Bar će i tokom oktobra nastaviti sa realizacijom mjera kojima se teži doprinijeti pronalaženju najboljih rješenja na izazove urbane mobilnosti i poboljšanju uslova saobraćaja u gradu. Ove aktivnosti obuhvatiće ugradnju LED saobraćajne signalizacije i opreme na pješačkim prelazima, kao i ugradnju semaforskih brojača u ulici Jovana Tomaševića.

Evropska nedjelja mobilnosti, kao manifestacija čiji je osnivač Evropska komisija, održava se svake godine širom Evrope i svijeta od 16. do 22. septembra. Barska lokalna uprava se već tradicionalno pridružuje obilježavanju ove značajne međunarodne kampanje sa težnjom da, kroz organizaciju događaja, pošalje poruku građanima da biraju održive vidove transporta, te da zajedničkim naporima pokažu odgovoran odnos prema lokalnoj zajednici.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar