Dvorski kompleks, uključujući i park, je zaštićeno kulturno dobro

dvorac palm  

Povodom medijskih natpisa o formiranju “Parka maslina kralja Nikole” o čemu smo i mi informisali javnost

https://www.jedro.bar/obale/18389-idejama-nikad-kraja

JU Kulturni centar Bar reaguje sljedećim saopštenjem:

“Dvorski kompleks Petrovića na Topolici, uključujući i pomenuti park, zaštićeno je kulturno dobro Crne Gore (1957), a Odlukom Skupštine Opštine Bar proglašen je spomenikom prirode – ‘Park muzeja na Topolici u Baru’ (Sl. list CG – opštinski propisi br 7/23), na koju je nadležno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo saglasnost.

S obzirom na dvostruku zakonsku zaštitu ovog prirodno-kulturnog resursa, bilo kakve intervencije, koje bi uticale na njegov pejzažni, ekološki, biodiverzitetski i kulturološki integritet, nisu moguće bez instrukcija i saglasnosti nadležnih institucija.

Takođe, koristimo priliku da informišemo javnost da će od oktobra ove godine, započeti realizacija konzervatorskog projekta na objektu nekadašnjeg dvorca kralja Nikole, što će podrazumijevati obimne radove na enterijeru i eksterijeru, a paralelno sa ovim projektom, radiće se na izradi projektne dokumentacije za sanaciju dvorskog parka.

Na zadovoljstvo građana Bara i svih posjetilaca naše opštine u centru grada ćemo imati obnovljeno i po uzusima struke revitalizovano kulturno-prirodno dobro.

JU Kulturni centar Bar nastaviće da štiti i čuva prirodna dobra koja su joj povjerena na upravljanje i korišćenje, shodno važećim zakonskim rešenjima države Crne Gore”.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar