Imam baildi

tttttttt

Kovačević Milica - “Kroz brvacke pinjate” Brca 2021.

Bio jedan imam i bio je velji galjuf a još veća cicija. A volio je strašno ovo jelo, pa se svaki put njega prejeo. Jedanput je zamolio kuvara da mu kaže kako čini njegovo omiljeno jelo. Kad je vidio koliko ulja popiše patlidžani, pade u nesvijest.

Jelo potiče iz Persije ge su se patlidžani nadijevali mesom, bajamima i drugim začinima.

Naši stari su donijeli ovu priču i recept iz Turske i jelo prilagodili domaćem ukusu i navikama.
Oˊpreše su ti mali patlidžančići, kako jaje ili, da oprostiš, kai muda od puleta. U nedostatku malih patlidžana može se spremati i od običnih, ali moraju biti mladi
i meki. Njik udri na komate koliko 4 prsta. (Tizi veljizi se moraju posoliti, puštiti ½ ure da zastanu, oprati i osušiti krpom). Patlidžani se prvo operu i ožule na redove (koliko ožuliš isto toliko kore ostaiš).ar ne žuli da ti se ne raspadnu, tu ostane krst.
Tedara se prigaju u ulje oko 5-6 minuta, teke da omekšaju. Vade se iz ulja rešetkastom ćepčom, da se ulje ocijedi i narede se u pinjatu. U svaki patlidžan bacni po 1 komatić česnaka, i to u oni ožuljeni dio. U preostalo ulje šufigaj 2-3 glaice kromida izrezanoga na tanka rebra, dolijajući po kaplju vode. Luk u zadnje posoli. Tedara staji nekolika pamidora. Elbete, pamidori se prvo opare vrućom vodom i miče ki se tremezga.
Tedara se nakrižaju i šufigaju se lukom, da dođe gusto kai salce. Možeš staiti i ložičicu salce da mu dane gustinu i sitno zdrobljeni šapaj petrusina. Ovi toć se prelije preko patlidžana. Pinjatica se opere kapljom tople vode i to se sve ulije
vrˊ patlidžana. Čini se na tihome ognju, bez kapaka, doklena sva voda ne ispari.
Na taulin se izvadi kozjim sirom.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar