Promovisan novi turistički proizvod Bara i CG

aida kk 

Od mreže do trpeze.

Licencirani turistički vodič Aida Krcunović predstavila je inovativnu turu novinarima iz Crne Gore. Bilo je mnogo interesantnih podataka, korisnih savjeta, zanimljivosti koje im je prezentirala Aide Krcunović, autorica projekta iz segmenta inovativne gastronomsko-edukativne ture “Od mreže do trpeze”.
https://www.youtube.com/watch?v=wSql_zV4JIM&t=1s
Tura “Od mreže do trpeze” je usmjerena oživljavanju Bara kao mediteranskog grada na jedan edukativno-gastronomski način. Krenuli smo od Dvorca kralja Nikole, prema marini, i prvo zaustavljanje usledilo je nadomak Nultog kilometra. Ne samo da informiše o udaljenosti do neke druge destinaije, Nulti kilometer u gastronomskim turama ima poseban kontekst. Naime, hrana koja se konzumira, uzgaja, priprema treba da bude unutar jednog kilometra. Na početku šetališta kralja Nikole lijepo je ispričati o skorijoj istoriji grada, Pristanu u kojem su ljudi živjeli od ribolova i u suživotu sa morem. To je lijepa uvertira za obilazak barske marine gdje možemo vidjeti različite ribolovne alate, ispričati o različitim načinima ribolova, prednostima drvenih barki…, kaže Aida Krcunović.

Iz marine tura se nastavlja do barske pijace. Razgovori sa lokalnim ribarima imaju posebne zanimljivosti, izbor ribe za ručak je takođe, vid rituala.

– Riblja pijaca je ujedno i mjesto gdje možemo podijeliti iskustva- kako prepoznati svježu ribu, vrstu ribe, šta izabrati od bogate ponude. Za članove grupe koji imaju više interesovanja predviđeno je da i sami učestvuju u čišćenju i pripremanju ribe, plodova mora. Turisti vole i traže ovakve ture jer žele da budu aktivni učesnici u spremanju obroka, imaju želju da saznaju nešto novo, da nauče . Na kraju se kompletan doživljaj zaokruži za stolom dok uživamo u kvalitetnoj i ukusnoj hrani, nastavljamo razgovor o tradiciji i duhu Mediterana, objasnila je Krcunović. 

Gastronomsko-edukativna tura je osmišljena za manje grupe od osam do 12 osoba, kako bi se ostvarila bolja interakcija. Najadekvatnije vrijeme za realizaciju ture je proljeće i jesen.

bilana

Sve navedene lokacije u Baru i sjajna vještina Krcunović da interpretira zaboravljeno bogatstvo grada, oduševilo je crnogorske novinare koji su imali čast da se po prvi upoznaju sa ovom turom.

“Aida je osmislila jedan vrlo zanimljiv način da nas provede kroz kulturu, tradiciju i gastronomiju Barske rivijere i da još jednom ukaže na značaj uvezivanja svih tih segmenata kako bismo što bolje mogli da promovišemo ono što nude naši primorski gradovi. Ukazala je na značaj i načine izlovljavanja ribe kroz istoriju, te je uvezala priču sa istorijom, Dvorcom kralja Nikole i Kraljičinom plažom. Izuzetno interesantna turistička tura,” kazala je novinarka RTV Budva, Dušanka Bašić Ćetković. 

Svoje oduševljenje turom je izrazila i novinarka RTV Nikšić, Ana Radlović, a najveći utisak je na nju ostavio edukativni karakter ture kojim su se učesnici bolje upoznali sa morskim svijetom i pripremom ribljih specijaliteta.

“Cjelokupna tura je upotpunjena laganom šetnjom, upoznavanjem sa nekim istorijskim podacima, a završava se savršenim ručkom koji je nezaobilazan na našem primorju, a to je riba. Mi kao mediji moramo podići svijest koliko je važno ulagati u turizam i koliko naša država zavisi od turizma, tako da bi ovakvih ponuda i tura trebalo imati mnogo više,” istakla je Radlović. 

Predstavnica NTO CG Milena Vujačić, iskazala je zadovoljstvo povodom promocije nove turističke ture.

“Osmišljavanje nove turističke ture na teritoriji Crne Gore je izuzetno značajno, kako bi se doprinijelo razvoju manje popularnih turističkih regija uz uključivanje lokalnog stanovništva. Cilj ovog Konkursa je da se osnaži i ojača sektor turističkih vodiča, kao i da se uvedu inovacije u vođenju turističkih grupa,” kazala je Vujačić. 

-Valorizacija prirodnih potencijala Crne Gore u turističke svrhe i smislena promocija destinacije je nešto na čemu trebamo intenzivnije da radimo u narednom periodu. Turistička agencija AVE tours je učestvovala u kreiranju ture “Od mreže do trpeze”. Gastronomske ture su interesantne i dopadljive turistima, a Crna Gora ima neiscrpan potencijal. Na turi “Od mreže do trpeze” sa našom Aidom, izvanrednim turističkm vodičem, smo vidjeli koliko interpretacija kulturne baštine, tradicije minulih vremena može da se uoblični u jedan orginalan izvanredan turistički proizvod. Konkurs NTO je bio odlična prilika da se valorizuju orginalne ideje. Očekujemo da će i lokalne turističke organizacije podržavati ovakve ideje jer su izvanredna komparativna prednost Crne Gore, kazala je direktorica turističke agencije AVE tours Biljana Dabić dodajući da je TA AVE tours uvrstila gastronomsko- edukativnu turu “Od mreže do trpeze” u ponudu agencije.
https://www.youtube.com/watch?v=wVLAVV1NOf0&t=114s

Inače, turistička tura “Od mreže do trpeze” jedna je od tri nagrađene na Konkursu Nacionalne turističke organizacije za najbolje osmišljenu novu turističku turu na teritoriji Crne Gore, raspisanom početkom godine.
Izvor: Primorski portal/ Sonja Jovanović

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar