Krokoči

puževi crno

Kovačević Milica - “Kroz brvacke pinjate” Brca 2021.

U rano ljeto, pred kišu, ispanu krokoči ili spuži (vinogradarski puž) okrugli, šareni, a jedni su plosnati.
Uksanoići su ki najviše kupili kroz Zabio, pod masline, a Talići na Vraćeš.
Kad skupiš krokoče, objesi ki preko noći u jednu šićaricu, da se čiste. Ujutro ki stai u jedan vagan i dorbo ki profurljaj kroz vodu. Prokini tremezgu na otvor od kućice jednom frkandelom, pa ki stai u kušanu. U nju uli dva prsta vode, teke da su malo u vodu. Nemoj sta´jat mlogo vode, da se ne utope! Teke da ki prevariš.
Oni tedara izlaze iz kućicak, pa možeš vidijeti koji su živi.Tako treba da stoje cijelu noć. Poklopi kušanu, ele mogu ponoci da ispanu i da ti uteknu! Pa da ki uj´tro fataš kroz kužinu! Najbolje, moja, veži konopčićom kapak za uva od kušane, samo malo odškrini da imaju arije.Uj´tro ćeš ki sve nać, ge su ispali iz kućicak. Koji nijesu ispali, oni su krepani i maši ki.
Tedara ki opeta operi, pa ki stai u studenu vodu, dodani šaku soli, pa š njima na oganj. Kako voda postaje vruća oni izlaze. Koji nije ispao nije valjatan - maši. Kad voda uzavri, vare se jedno 5 do 10 minuta i počnu da pjene. Ta voda se prolije. Opeta se operu, pa ki se ulije nova voda da uzavre. Tako se učini 3 puta, pa se miču od ognja. Operu se i stae se da se cijede. Svakojega izvadi pirunom iz kućice, miči mu crijeva, okini rogčiće i peri u vodu doklena ki se ne miču lige.
Kad su oprani, gotovi su da se šufigaju.
Stai u pinjaticu ulja i prigaj krokoče, tevećeli kvarat od ure (15- 20 minuta).
Tedara ki izvadi i stai u toplo. U ono isto ulje od njik, šufigaj na rebra okinuti kromid. Dodani krokoče i dobro promiješaj, posoli i pobiberi. Sada se stae, na male komatiće okinute, krtolice i polako se šufigaje pod poklop, na tihi oganj. Stalno dodaj vruće vodice koliko je oˊpreše, teke da se učini lijepi toćic. Pred kraj staji šapaj petrusina.
Neko ki stai malo slatkoga vina ili salce. Mi nene. Oni imaju jedan fini, slatkasti tunj, koji kroz salce i vino može da se izgubi.


auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar