Evropska manifestacija "Noć tvrđava" u Starom Baru

noććć

Petak, 5. maja u Starom gradu u organizaciji Opštine Bar.

Jedinstvena kulturno-turistička manifestacija "Noć tvrđava", koja je za svega godinu dana iz regionalnog prerasla u događaj evropskog karaktera, pod sloganom "Stari grad Bar, očima djeteta", će obilježiti niz programa kojima se teži afirmaciji i promociji Starog grada kao jednog od najznačajnijih spomenika kulturno-istorijske baštine, ali i ostalih spomenika i fortifikacija na teritoriji opštine, te njihovom približavanju mlađim generacijama.

Od 17h, u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu biće održana likovna radionica za djecu Umjetničkog ateljea "Dalija", uz samostalnu izložbu radova Dalibora Dada Ćetkovića i Jasmine Ćetković.

U istom terminu, učenici barskih osnovnih škola će, u vođenoj šetnji kroz Stari grad, od arheologa i vodiča saznati sve važne činjenice o njegovom nastanku, razvoju, značaju koji ima za današnji Bar, kao i o važnosti njegovog očuvanja.

Program će se nastaviti koncertom dječijeg hora "D-moll" koji, pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarevića, nastupa od 18:30h na sceni amfiteatra.

U Kreativnom habu 85, u periodu od 17h do 19h, biće organizovana radionica 3D Max i 3D štampa. Svi zainteresovani za edukaciju u ovoj oblasti mogu se prijaviti na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Kao dio programa manifestacije, u Dvorcu kralja Nikole će od 11h, u okviru saradnje Zavičajnog muzeja Bara i Crnogorske kinoteke, biti prikazan dokumentarni film "Crnogorska kulturna riznica - Srednjevjekovni gradovi", dok će dokumentarnom reportažom o spomenicima i tvrđavama na Skadarskom jezeru, sa početkom u 20h, biti zatvoren ovogodišnji događaj. 

Stari grad Bar će, povodom "Noći tvrđava", otvoriti svoja vrata za sve posjetioce pa će, tokom 5. i 6. maja biti omogućen besplatan ulazak i obilazak građanima i turistima.

Ovogodišnji događaj je nastavak inicijative pokrenute u aprilu 2022. godine kao dio evropskog projekta FORTITUDE, u okviru koje su na 42 utvrđena lokaliteta u regionu organizovani događaji sa ciljem povećanja atraktivnosti fortifikacijskih lokaliteta i obogaċivanja turističke ponude.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar