Italijanska manifestacija “VENOLEI” u znaku Barskog zlata

barsko olio nag

Za Barsko zlato glavna nagrada– 1 Premio „OLIO DELLA STORIA“.

venoloee
Ovogodišnja Venolea, renomirana italijanska manifestacija, protekla je u znaku Barskog zlata, koje je još jednom dokazalo epitet ambasadora Bara i Crne Gore na maslinarsko-uljarskoj mapi svijeta, osvojivši glavnu nagradu na ovoj manifestaciji – 1 Premio „OLIO DELLA STORIA“.
U organizaciji Parka maslina Venafro i Fondacije Mario Lepore Onlus, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog udruženja maslinara i uljara Italije i Agencije za ruralni razvoj, razvoj poljoprivrede i ribarstva regije Molise, 7. i 8. decembra, u Palati slobode, održana je manifestacija VENOLEA.
Prestižno priznanje „1 Premio OLIO DELLA STORIA“ predstavlja nagradu za ekstra-djevičanska maslinova ulja izuzetnih hemijskih i organoleptičkih svojstava, koja dolaze iz geografskih područja u kojima je maslinarstvo tradicija i osim poljoprivrednog, ima poseban kulturno-istorijski značaj.
Barska uljara je i ovog puta, svojim nadaleko prepoznatim proizvodom, predstavila Bar i Crnu Goru u najboljem svijetlu, te našu autohtonu sortu Žuticu upisala u red rijetkih dobitnica ovog prestižnog priznanja, na ponos cijelom području.
„Glavna nagrada na VENOLEI – 1 Premio Olio della Storia, koja je dodijeljena Barskom zlatu, nas sve čini jako ponosnim, s obzirom da ovog puta nije prepoznat samo vrhunski kvalitet našeg proizvoda, već je nagrađena i priča koju naše maslinovo ulje nosi sa sobom – njegovanjem tradicionalnih vrijednosti, usvajajući inovativne tehnologije, do savršenog kvaliteta. Ovo priznanje nije samo potvrda kvaliteta za rad Barske uljare, već je i omaž crnogorskom maslinarstvu, a prvenstveno barskoj žutici, koja nastavlja svoj put oko svijeta kako bi dokazala jedinstvene, a izvrsne karakteristike“, rekla je dr Marija Markoč, izvršna direktorica Barske uljare.

barr zlat
VENOLEA je jedna od italijanskih manifestacija u čast masline i maslinovog ulja sa najdužom tradicijom. Održava se svake godine krajem novembra u gradiću Venafro, koji pripada italijanskoj regiji Molise. VENOLEA je posvećena čuvenom rimskom piscu – Pliniju Starijem, koji je dao jednu od prvih geografskih klasifikacija maslinovog ulja, te u svom čuvenom djelu Naturalis Historia naveo da je upravo Venafro izvor najizvrsnijeg maslinovog ulja tada poznatih granica svijeta.

Kako predstavnici Barske uljare nažalost ,iz objektivnih razloga, nisu bili u prilici da pođu u Venafro, Molise (IT), poslali su video poruku, koju možete pogledati na linku:
https://onedrive.live.com/?authkey=%21APyBcfB0CgsYOSI&cid=251D47C786B65A5F&id=251D47C786B65A5F%2183341&parId=251D47C786B65A5F%218507&o=OneUp

 

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar