Foto galerija: “Noć tvrđava” Stari Bar

st br fort 1

Koncertom na ljetnoj sceni Starog grada sinoć je završena manifestacija “Noć tvrđava” koja je unijela novi život u zidine Starog Bara.

Dan je protekao dinamično, uz brojne aktivnosti u kojima su uživali građani, gosti ali i brojni turisti koji su juče bili u prilici da slobodno obiđu Stari grad i upoznaju se sa njegovom kulturno-istorijskom baštinom i bogatim nasljeđem.
st br fort 7
Posjetiocima je predstavljen novi sistem proširene stvarnosti, odnosno digitalizacije Starog grada 3D prikazom objekata kroz sistem proširene stvarnosti. Kreirana je jedinstvena aplikacija koja će doprinjeti popularizaciji i prezentaciji ovog kulturnog dobra, kao i širenju saznanja o njegovoj vrijednosti i značaju na moderan i potpuno inovativan način.

st br fort 5

U Centru za posjetioce – Carinarnici će biti na raspolaganju 10 tablet uređaja najnovije generacije za korišćenje ove aplikacije a ona je dostupna i za mobilne uređaje pa tako turisti mogu sami preuzeti aplikaciju i započeti 3D obilazak grada.
st br fort 2
Manifestacija je nastavljena ispred obnovljene Arhiepsikopske palate koja je od sinoć arheološka postavka grada Bara. Brojne goste, među kojima su bili i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, pozdravio je glavni arheolog Starog grada Dejan Drašković koji je upoznao sve prisutne sa postavkom i sproveo kroz bogatu istoriju Starog Bara.

st br fort 3

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, otvarajući zvanično postavku, poručio je da je u sanaciju palate uloženo nešto oko 130.000 eura i to je Vlada Crne Gore opredijelila 91.000 eura dok je Opština Bar uložila blizu 40.000 eura.

st br fort 6

On je podsjetio da je ideja o osnivanju Arheološkog muzeja i postavke nastala još 80-ih godina, te da mi danas tu ideju i ostvarujemo. Raičević je podsjetio na niz objekata koje je lokalna uprava obnovila u Starom Baru, kreativni Hab, Carinarnica, Teatar, crkva Svete Katarine a danas i Arhiepiskopsku palatu.

st br fort 4

Sama postavka sadrži arheološke nalaze iz svih epoha istorije grada, od najstarijeg praistorijskog doba, preko nasljeđa grčke i rimske kulture do bogatih nalazišta iz vremena Venecije i Osmanske imperije na ovim prostorima pa sve do savremenijeg doba. Svi zainteresovani posjetioci imaće priliku da se upoznaju sa nevjerovatnom isotrijom života na ovim prostorima koji aktivno postoji i ostavlja tragove najmanje 2.500 godina.

st br fort 8

st br fort 9

Manifestacija je završnena zabavnim programom na ljetnoj sceni unutar zidina Starog Bara koncertom Dua gitara “Bulatović-Nikčević”.
Foto: Opština Bar

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar