U Šestanima se realizuju zacrtani planovi

setanii 1

U sklopu predviđenih aktivnosti Udruženje građana "Šestani" realizovalo je završetak radova na Župnom domu u Dedićima.

Tokom proteklih dana okončani su radovi na postavljanju ograde oko objekta i opremanje prostorja namjenjenih za javnu upotrebu.

Izvođači radova bili su Pavle Durović, Marko Đokmarković, Jozo i Dragan Vukmarković, dok su im u obilazak došli Nenad Ivović, Pero i Stefan Vučetić. U sakralnom dijelu Župnog doma, odnosni crkvi posvećenoj Sv. Josipu, opremanje prostora predviđeno je da bude okončano do ljetnjih mjeseci.

setanii 2

Pored ovog repezentativnog javnog objekta, na prostoru Gornjih Šestana predviđeno je da budu uređene još dvije lokacije koje se nalaze u blizini sela Gurza i Dedići. Navedeni lokaliteti su u neposrednoj blizini ubala - bunara i time se omogućava da ovi prostori dobiju još atraktivnih izletničkih mjesta i poboljšaju svoju turističku ponudu. Ovo tim prije jer ovi vjekovni bunari predstavljaju ambijentalnu arhitekturu ovog podnevlja. Posebno raduje okolnost da je i nakon ove zime na području Gornjih Šestana nastavljen trend povratka mladih domaćina na imanja svojih predaka i obnavljanje starih, kao i izgradnja novih objekata.

U sklopu afirmacije i bolje prezentacije Mjesne zajednice Šestani za predstojeći mjesec predviđeno je organizovanje Foto-tour Šestani.

setanii 4

 Udruženje građana "Šestani" organizovaće u nekoliko navrata kombi prevoz za profesionalne fotoreportere i novinare i odvodiće ih na dosada manje poznate destinacije sa prostora ove mjesne zajednice.

Pored predviđenih planinarskih tura "Putevima predaka" koje će se održavati tokom narednih mjeseci, Udruženje je otpočelo sa pripremama za obilježavanje velikog jubileja koji je predviđen za narednu godinu i kojim se obilježava 300 godina od iseljavanja ljudi sa područja Šestana, kao i šire okoline Bara i basena Skadarskog jezera. Ova srednjovjekovna iseljenička priča, kojom je rukovodio barski nadbiskup Vicka Zmajević i čiji potomci danas nastanjuju nekoliko naseobina u okolini Zadra i ovog dijela Dalmacije, predstavlja jednu od najmnoljudnijih i nedovoljno isticanih emigracija sa područja Crne Gore, saopšteno je iz Udruženje građana "ŠESTANI"

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar