Brod od betona...

jedrilica betonska

Krajem osamdesetih samogradnja jedrilica bila je veoma popularna na ex YU prostorima.

Ljubitelji nautike su pažljivo pratili priču u nastavcima legendarnog zagrebačkog časopisa SAM-svoj majstor , a u njemu nacrte,uputstva i slikoviti foto prikaz gradnje na livadi ispred kuće u Ankaranu-Slovenija, storiju gradnje prve betonske jedrilice na Jadranu gsn Jereba, ne sjećam se imena.

Pise: Anto Baković

Bio je tada to najeftiniji način da svojim radom I sa najmanje ulaganja dodješ do plovila.
Kako je napravljena ova jedrilica od ferocementa-nazvana često betonski brod,koja je jedno vrijeme bila locirana na staroj raskrsnici u Baru.
Ova jedrilica je radjena od strane čovjeka koji je znao što radi. Po nacrtima Hartleya, koji su se pokazali kao kvalitetni i trajni, pa se i danas radi po njima… Jedrilicu na fotkama je započela moja malenkost prije zemljotresa, radjenjem nacrta 1:1 , a onda je prepuštena mom drugu i prijatelju , našem sugradjaninu Jovici Tišmi, koji je započeo gradnju u barskom polju kod stare ambulante.
Napravljen je kostur -rebra po mom  1:1 nacrtu od najobičnijih dasaka .Od specijalnih čelicnih šipki debljine 5mm preko par slojeva rabis žice bačenih na kostur od drveta poredjana je armature od šipki ,a onda prebačeno jos par slojeva rabis žice I tako se sve to povezivalo kao armaturra u gradjevini,da šipke budu povezane sa svim slojevima žice za vezivanje čvrsto i bez izbočina ,na hiljade vezova…a onda se drvenim batom sve idealno poravnjalo... Kada se to završilo , nastupala je faza od specijalno spremljene cementne mase malterisanja i zrenja betona,obmotanja I prekrivanja sa mokrim krpama koje su dvadesetak dana drzale vlagu a onda je dolazilo na red ostalo…
Prostorni problem,i druge prilike učinile su da završi gde je, a meni probudi sjećanja na zanos gradnje betonskog broda davne 1977 godine.., 
Jedrilica je bila na staroj raskrsnici, odakle je odvežena u meni nepoznatom pravcu.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar