Istraživanje i promocija koralnih zajednica

koralli 1

U toku je realizacija projekta “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”, koji se fokusira na zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na lokalitetima Dražin vrt i Sopot, u saradnji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Instituta za biologiju mora iz Kotora.

koralli 3

U okviru ovog projekta, nedavno je završena akcija čišćenja koralnih zajednica Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na ove dvije lokacije u Bokokotorskom zalivu, pri čemu je sakupljeno 1163 komada čvrstog otpada, najviše plastične i staklene ambalaže, a koji je razvrstan i izmjeren prema “Metodologiji za monitoring otpada iz mora na morskom dnu” razvijenoj u okviru “IPA Adriatic DeFishGear” projekta.

koralli 2

Sledeće aktivnosti projekta podrazumjevaju ograđivanje ova dva lokaliteta bovama na moru, koje će fizički onemogućiti prolaz i sidrenje plovila, u cilju zaštite staništa Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), a uz prethodno dobijene saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Direkcije za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Takođe, projektom su planirane i aktivnosti postavljanja informativnih tabli i izrada informativnog materijala, kako bi se zainteresovana javnost bolje upoznala sa značajem Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) i koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu.

koralli 4

Podaci o stanju ovih koralnih zajednica, prvi put su dobijeni u 2019. godini u okviru projekta GEF Adriatic koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Na osnovu podataka dobijenih kroz ovaj projekat, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih institucija za zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zalivu.

Morsko dobro dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar