Svetac zdnji put

Iz Barske plovidbe objavili su da u Južnoj Koreji ispituju stanje i karakteristike putničkog broda koji bi do idućeg ljeta mogao da saobraća na liniji Bar - Bari - Bar.

Novi brod bi tako zamijenio feribot Sveti Stefan II, koji ne može da obnovi klasu i koji je najverovatnije prekjuče obavio posljednju plovidbu na toj liniji. Tročlani stručni tim iz kompanije, u subotu ujutro otputovao je u Južnu Koreju, gdje će sa predstavnikom Biroa Veritas obići i pregledati brod.

Rukovodilac tima za nabavku novog broda, kapetan Predrag Vešović, rekao je ”Vijestima” da taj brod u kompaniji analiziraju već neko vrijeme.

“Brod je sagrađen 1993. u Evropi, kapaciteta je 40-45 kamiona i oko 800 putnika. Dužine je i širine otprilike kao i Sveti Stefan II jer nam to diktira kupovinu broda, zbog dubine veza na koji pristajemo. Ispunjava sve EU i standarde SOLAS konvencija, tehnički je prilagođen potrebama naše linije koja nije ugašena, već 3. decembra prekinuta silom prilika zbog nemogućnosti produženja dokumenata za brod”, rekao je kapetan Vešović.

Na posljednjem vijađu, Svetac je imao 36 članova posade, a još toliko ih je u zamjeni, što znači da do kupovine novog broda u Barskoj plovidbi bez posla ostaje 72 pomoraca. Povodom različitih spekulacija o razlogu prestanka plovidbe Bijelog Sveca, kako ga pomorci zovu, Vešović je naveo da se klasa brodu od klasifikacione kuće daje na pet godina, ali uz obavezu produžavanja svake godine. To podrazumijeva remont i prisustvo predstavnika Biro Veritasa pregledu podvodnog i mašinskog dijela broda i njegove sigurnosne opreme.

“Na osnovu toga se produžavala klasa. U ovoj situaciji, predstavnici Biro Veritas iz Pariza nisu dali podršku za saglasnost da produžimo dalje do 2018. za Sveti Stefan II, koji je inače sagrađen 1973. Mislim da je ovo definitivno kraj plovidbe Bijelog Sveca, on nije za evropske prilike, postoji mogućnost da se proda u neke zemlje van Evrope gdje bi i dalje mogao da se eksploatiše ili, eventualno, u staro željezo što je nama najnepovoljnija opcija”, rekao je Vešović.

Komentarišući primjedbe da linija Bar - Bari - Bar nije rentabilna u zimskim mjesecima, jer su bivši feriboti uglavnom provodili januar u suvom doku na remontu, Vešović je naveo da je bijeli “Svetac” tehničko - tehnološki prevaziđen brod koji je koristio najskuplje gorivo IFO 30/40, mješavinu dizela i teške nafte.

“Ono je 150-200 dolara skuplje po toni od goriva IFO 360 koje koristi brod koji sada pregledamo. Mi bismo tako njegovom kupovinom mogli i značajno da smanjimo cijene karata na liniji koje su do sada bile malo veće nego iz Dubrovnika ili Drača za Bari, upravo zbog prevaziđenih osobina bijelog “Sveca”, rekao je Vešović koji plovi od 1992. godine, a na “Svetom Stefanu” je tokom 2008. dobio čin kapetana.

Na bijelom “Svecu” dobio je i orden ruske željeznice u znak zahvalnosti što je komadovao spasilačkom akcijom marta 2011. godine, kada je iz ratom zahvaćene Libije barski feribot evakuisao preko 400 radnika 19 nacionalnosti, među njima i ruske željezničare.

izvor: VIJESTI

Posljednje vijesti

Thumbnail Oko 15.15 časova došlo je do kontakta  vozila na magistralnom putu kroz Sutomore. Prema prvim...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar