bokk

Započela realizacija edukativnih aktivnosti u sklopu projekta CattaroSail koja će trajati mjesec dana.


Teorijska obuka mladih Kotorana i Kotoranki o tradicionalnom jedrenju i drvenoj brodogradnji odnosi se na dio o osnovama upravljanja drvenih jedrilica, tradicionalnoj brodogradnji, kao i na podučavanje mladih o značaju tradicionalnih vrijednosti i zanata.

Piše: Miroslavka Lala Bokovac

Za realizaciju aktivnosti su zaduženi jedriličarski klub “Lahor” i „Kalafatska radionica Bokovac“.

Predavanja će držati najpoznati ljudi na ovu temu iz svjeta naše nautike Miho Belan i Nenad Bokovac.

Teorijsku obuku će pohađati 8 mladih Kotoranki i 8 Kotorana.

Cilj ovog projekta je povećati interesovanje za jedrenje tradicionalnim barkama, kao uspomenu na značajan dio kulturne baštine - okupljajući posebno mlade sa osjećajem za vrijednosti kulturne baštine koji će kroz rekreacijsko - sportske aktivnosti biti informisani i dati aktivan doprinos maloj brodogradnji.

Projekat CattaroSail je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Projekat je osmišljen tako da u cijeloj primorskoj Crnoj Gori pokrene i oživi drvenu brodogradnju koja je vjekovima stara jer je u davnim vremenima Bokom plovilo na hiljade drvenih jedrenjaka, brodova i barki. Cilj je takođe podići svijest široj javnosti o značaju kulturnih dobara.

U projektu je uključen i naš poznati maketar Oskar-Oko Montić koji je svojevremeno radio u Arsenalu, današnji Porto Montenegro. Oskar se bavi izradom maketa svih vrsta plovila, barki, glisera i jedrenjaka. Nakon penzionisanja je nastavio da se bavi maketarstvom i prenio vještine ovog predivnog zanata na svog sina Damira Montića. Oki će za projekat „CattaroSail“ izraditi tri makete Arsenalki na tradicionalna latinska jedra. Makete će kao nagradu dobiti Muzej u Kotoru i najbolje plasirani jedriličari na takmičenju „Dani jedrenja“. Makete predivnih arsenalki će ostaviti ,,trag" ne samo projekta CattaroSail već i dugogodišnjeg rada i umijetnosti koju stvari Oskar Montić.

Posljednje vijesti

Thumbnail Policijski službenik M.L. (41) koji je zadobio povrede od vatrenog oružja je preminuo u...
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  Sport  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar