Briga za more koje nas ujedinjuje!

seeee

Jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Kipra i Malte, iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizovale Mediteransku sedmicu čišćenja obala početkom jula 2019. godine.

Danas su mnogi svjesni zagađenja mora i toga da plastika završava u našim lancima ishrane i uništava mnoge vrste. S obzirom na to da je Mediteran jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali i jedna od najnaseljenijih regija, problemi poput otpada u moru su u porastu.

U posljednjih nekoliko godina, više morskih životinja je ugroženo otpacima koji ne poznaju nacionalne granice. Plutaju iz jedne zemlje u drugu, često završavaju na obalama i plažama drugih mediteranskih zemalja.

Zbog toga se koordinatori Plave zastavice u mediteranskom regionu ponovo okupljaju, ne samo radi podizanja svijesti, već i zbog preduzimanja konkretnih akcija. Plava zastavica, kao i svi programi Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), vodi ka osnaživanju građana, lokalnih vlasti, turista i svih korisnika plaža da preuzmu aktivnu ulogu. Svijest sama po sebi nije rješenje za postojeće plutajuće otpatke.
Ovogodišnju inicijativu pohvalila je i Evropska komisija za njen proaktivan pristup, a posebnu poruku je uputio Karmen Vela, evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo.

Jedanaest nacionalnih operatora Plave zastavice poziva djecu, roditelje i druge pojedince, lokalne zajednice i nevladine organizacije da udruže snage i da od 1. do 7. jula daju svoj doprinos u Mediteranskoj sedmici čišćenja obala. Zajedno, kao region, možemo napraviti nešto bitno za naše resurse, našu ekonomiju i našu okolinu. Pokažimo ostatku svijeta, posvećenost Plave zastavice čistom moru i obalama.

Pridružite nam se pod sloganom “Briga za more koje nas ujedinjuje”! kazao je Saša Karajović, nacionalni koordinator Plave zastavice u Crnoj Gori I izvršni direktor NVO "EKOM".

Morsko dobro dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar