amac 4

Juče je u Baru obavljena ceremonija primopredaje dva čamca P-5.8 sa pratećom opremom, koje su Sjedinjene Američke Države donirale Mornarici Vojske Crne Gore u okviru programa Protiv-minska humanitarna akcija (Humanitarian Mine Action).

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane, mr Predrag Bošković i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

amac 1

Zahvaljujući se ambasadorki i američkom narodu na donaciji, ministar Bošković je istakao da je riječ o potvrdi velikog prijateljstva između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. On je kazao da će donirani čamci unaprijediti kapacitete Mornarice Voske Crne Gore, te uticati na njeno bolje pozicioniranje u okviru ukupnog odbrambenog sistema.

Bošković je naglasio da su SAD glavni strateški saveznik našoj zemlji u jačanju odbrambenih kapaciteta, ističući i njihovu ulogu i podršku tokom procesa reformi našeg odbrambenog sistema. On je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da se snažno zalaže za modernizaciju Vojske Crne Gore, u cilju jačanja sposobnosti za adekvatno reagovanje na postojeće bezbjednosne izazove.

amac 2

Ambasadorka Rajnke je kazala da su Sjedinjene Američke Države ponosne na prijateljstvo i savezništvo sa Crnom Gorom. Ona je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru, kao kredibilnog saveznika u okviru Alijanse, sa posebnim fokusom na jačanje odbrambenog sektora. Rajnke je istakla da je ova donacija gest pažnje i prijateljstva SAD prema Crnoj Gori, imajući u vidu kontribuciju naše zemlje Alijansi, ali i potrebe Mornarice, kao važnog segmenta u obezbjeđivanju sigurnosti.

amac 3

O čamcima i njihovim karakteristikama govorio je kapetan Ivan Ćorac.

Donacija je realizovana posredstvom američkog programa Protiv-minska humanitarna akcija – (Humanitarian Mine Action), u cilju obuke i izgradnje kapaciteta tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore koji se bavi uklanjanjem eksplozivnih sredstava (podvodnih ostataka ratnih eksploziva - EOD), kao i podrške Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Gov.me/foto Saša Matić

paskuci

Posljednje vijesti

Thumbnail Mladić A.B. (23) iz Tuzi zadobio je povrede opasne po život dok se sunčao na plaži u Kručama,...
Više u kategorijama: Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

Jedro baner huppe

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar