Sezona kruzera počela tokom zime

kruzzer 4

Kruzing sezona u Baru počela je danas, najranije od kada putnički brodovi uplovljavaju u Bar i trajaće do polovine oktobra. Sezona 2019.je rekordna po broju kruzera koji će uploviti i dovesti u Bar oko 26.000 turista, rekordna je i po dužini trajanja.

Piše: Biljana Dabić

Prvi ovgodišnji kruzer “La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije CroisiEurope uplovio je jutros u luku Bar. Brod“La Belle de l’Adriatique” , 111 metara dužine dovezao je oko 150 putnika,i oko 50 članova posade.

Turistička organizacija Bar, kompanija Barska plovidba i Klaster turizma i kreativne industrije za ovu priliku pripremili su tradicionalni doček za goste sa kruzera uz podršku opštine Bar.
Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj kaže da kruzing produžava turističku sezonu u Baru, a ove godine sezona na moru je počela u zimskom period uplovljavanjem prvog broda 20.februara.

-Činjenica je da je riječ o gostima koji obilaze turističke destinacije tokom samo jednog dana, ali su oni značajni sa stanovišta povećanja prometa i upoznavanja sa našim gradom. Vjerujemo da će jedan dio njih jednog dana postati stacionarni gosti ako im se dopadne destinacija u šta smo uvijeđeni da hoće. Dakle, očekujemo da će doći nekom drugom prilikom i ovdje provesti više vremena. U tom smislu naš zadatak je da budemo na usluzi gostima ali i našim privrednicima, da pomognemo da Bar kao turistička desetinacija predstavi svoju ponudu na što kvalitetnijem nivou, rekao je Kukalj.

kruzzer 1

NVO Klaster turizma i kreativne industrije drugu godinu organizovano dočekuje turiste sa autentičnom, domaćom ponudom
-Interakcija sa gostima je sve bolja i bolja. Turisti rado razgovaraju sa loklanim stanovništvom, pitaju nas za običaje, kako se neka riječ kaže na našem jeziku, i zaista vole što imaju mogućnost da vide, kupe, ponesu nešto unikatno- suvenir, sapun od maslinovg ulja, sliku sa motivima barske rivijere, Crne Gore, bocu vina... . Vole da degustiraju naše gastronomske specijalitete, kaže osnivač NVO Klaster turizma i kreativne industrije Olja Fatić ističući odličnu saradnju sa TO Bar, opštinom Bar koja je podržala prvu ovogodišnju prezentaciju Klastera na otvaranju kruzing sezone. Od prošle godine preko Klastera za turiste sa kruzera organizujemo izlete za grupe i individulne goste.
U Klasteru podsjećaju da je Bar do prije deset godina bio sinonim za lučki grad, ali u poslednje vrijeme se sve bolje pozicionira na turističkoj mapi jer zaista ima šta da ponudi.
Tu je prevashodno osobenost starog garada koji je za razliku od drugih crnogorskih primorskih gradova nije na moru, već je udaljen oko 5 km i nalazi se ispod padina svete planine Rumije, to je najveći muzej na otvorenom, najveće arheološko nalaziše u ovom dijelu Evrpe, grad koji ima istoriju i svjedočanstava različitih kultura. Veliko je interesovanje gostiju sa kruzera za Skadarsko jezero, Staru maslinu...

kruzzer 3

Tokom februara, marta i aprila kruzeri “La Belle de l’Adriatique” pristajaće na gat 5. a praktično je nastavak saradnje između kompanija Barska plovidba i Atlantagent iz Dubrovnika, na bazi subagenture, zatim poslova prihvata i otpreme broda kao i poslova logistike u barskoj luci.
-U februaru u Bar će dva puta uploviti “La Belle de l’Adriatique”, u martu su najavljena četri dolaska ovog putničkog broda (srijedom). Tokom aprila planirana su dva uplovljavanja “La Belle de l’Adriatique”, kazala je ispred Barske plovidbe Sanja Tomašević dodajući da francuska kompanija već ima interesovanje za dolazak njihovog broda naredne godine.

kruzzer 2

Dolazak preko 26 .000 turista kruzerima u Bar je odlična reklama grada na svjetskom turističkom tržištu.
Svima je cilj da turisti u Baru budu zadovoljni. Dovoljno je da samo sa najbližim prijateljima i kolegama prenesu utiske i imamo dobro pozicioniranje Bara na turističkoj mapi za nekoliko stotina hiljada ljudi. Kada turisti podjele utuske, fotografije na društvenim mrežama o ponudi barske rivijere, Crne Gore, upoznato je više miliona ljudi na različtim merdijanima

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar