upsss

Sigurnost plovidbe, koliko se poštuju propisi, Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe uglavnom postanu aktuelne teme nakon tragedija.


Velika tragedija dogodila se u nedelju na Skadarskom jezeru. Trudnica Jana Kumborović, njen suprug Ratko i njihova dvanaestodišnja kćerka, i njihov prijatelj Darko Vujošević utopili su se vraćajući se čamcem iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Piše : Biljana Dabić

Monah manastira Vranjine Neofit (Goran Kempanov) upravljao je čamcem koji se usled naleta jakog južnog vjetra sa kišom, i velikih talasa prevrnuo i potonuo što je bilo kobno za četri mlada života. Tokom saslušanja u tužilaštvu monah je kazao da na čamcu može biti 15 putnika, a tokom kobne vožnje na čamcu je bilo njih devetoro. Takođe, je kazao da su ranije koristili zaštitne prsluke, ali ne i kad se dogodila tragedija “ jer ih je neko par dana pre ukrao sa barke”.

Za koliko je osoba taj čamac bio registrovan u Upravi pomorske sigurnosti kažu da,dok se ne uradi vještačenje, ne mogu reći i da li je bio registrovan za prevoz putnika, pa samim tim ne mogu precizirati ni za koliko osoba je bio registrovan.
U Upravi pomorske sigurnosti ističu da je na čamcu moralo biti prsluka onoliko za koliko je osoba i registrovan čamac.
-Kad je riječ o plovidbi na moru i jezeru, nije neophodno da putnici tokom vožnje nose prsluke, ali je vlasnik plovila u obavezi da na plovilu ima prsluke, pojaseve za spasavanje, u istom broju za koliko je to plovilo registrovano. U slučaju neke vanredne situacije, napuštanja plovila lice koje ima ovlašćenje za upravljanje čamcem treba putnicima ukazati da stave na sebe pojas za spasavanje. Osoba koja upravlja čamcem , radi sigurnosti svih putnika treba da procjeni vremenske prilike. Shodno toj procjeni ako je vrijeme promenjljivo, osoba koja upravlja treba da ukaže svima da stave pojaseve za spašavanje, kaže načelnik pomorsko- operativnog centra Uprave pomorske sigurnosti (UPS) Žarko Lukšić
Propisi se na žalost ne poštuju zbog čega se dešava da budu plaćeni nenadoknadljivo - ljudskim životima
Iz UPS naglašavaju da je Skadarsko jezero rizično za plovidbu kad je jugo, i veoma je nepredvidljivo te upozoravaju da svi koji upravljaju plovilima da se pri lošim vremenskim uslovima ne upušaju u rizik.
-Jezero je čak nepredvidjivije od mora, za nekoliko minuta se dignu talasi. Metalni čamac, čun je uzak, ima plitak gaz, nije predviđen za plovidbu kad ima talasa. U takvim uslovima ne bi smjeli isplovljavati i rizikovati živote, navodi Lukšić.

Prema podacima Lučke kapetanije Bar, registrovanih čamaca na Skadarskom jezeru ima 616, od kojih je 543 je registrovano za sport i razonodu, 73 za privredne svrhu – prevoz putnika i devet za javne svrhe
Za kontrolu plovidbe na moru, jezerima i rijekama na teritoriji cijele Crne Gore angažovano je pet inspektora

Propisi su jasni - Lice koje upravlja plovnim objektom prilikom plovidbe, manevrisanja, pristajanja, privezivanja, odvezivanja... dužno je da postupa na način kojim se ne ugrožavaju ljudski životi i ne nanosi šteta svom i drugim plovnim objektima...
Jasno je i da se ne poštuju pa kad je u pitanju Skadarsko jezero nije tajna da se i čamci registrovani za sport i razonodu koriste i za prevoz putnika, da sva plovila nisu registrovana, da ima lica koja upravljaju plovilima a nemaju dozvolu, da plovila nemaju adekvatnu opremu.

-Osoba koja upravlja čamcem po zakonu mora imati dozvolu za upravljanje čamcem koju dobija nakon polaganja u Lučkoj kapetaniji. Prije polaganja za voditelja čamca u Lučkoj kapetaniji treba da obavi ljekarski pregled u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. U skladu sa zakonskim propisima Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe čamac je do 12 metara, duža plovila su jahte.. Za jahtu je potrebo trogodišnje iskustvo voditelja čamca i nakon toga se polaže za skipera, odnosno mornara motoristu za javna plovila, navode u UPS i objašnjavaju “ Redovnim pregledom čamca utvrđuje se stanje trupa, pogonskih i drugih uređaja i opreme čamca. Motor koji se koristi za konkretno plovilo mora biti upisan na vlasnika plovila. Ako je sve u skladu sa propisima, UPS izdaje sertifikat o baždarenju plovila ( da je sposoban za plovidbu) vlasnik sa polisom osiguranjem ide u Lučku kapetaniju gde se vrši registracija čamaca”.
Na jezeru ima mnogo plovila koja su samogradnja – čunovi.
-Ako se radi o samogradnji tada čamci motraju imati i sertifikat o samogradnji, koji daje određena kuća, navode u UPS

Prema navodima svjedoka, čamac kojim je monah prevozio svoje prijatelje iz manastira Vranjina bio je dugačak sedam osam metara.
Kad se desila nesreća na čamcu je bilo devet ljudi Tri dana nakon tragedija plovilo koje je potonulo još nije pronađeno. Da li je čamac bio registrovan i je li sveštenik imao dozvolu za upravljanje čamcem utvrdiće se tokom izviđaja koje vodi tužilaštvo

Posljednje vijesti

Thumbnail U periodu od 22. do 26.januara, područje Crne Gore će dominantno biti pod uticajem ciklonske...
Više u kategorijama: Info  Obale  More  Obale  

jedro opstina bar

Jedro 320x250

cerovo iskra

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

AD template klikom do plaze 1

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

professional partners

djokic

Logo MPF

tobar