kruzer bar

Kruzing sezona u Baru ove godine biće otvorena 20. februara i trajaće do polovine oktobra, a po broju kruzera i turista biće rekordna.


Tokom osam mjesi kruzing sezone u 2019. godini u Bar će pristati 27 kruzera koji će, prema najavama, dovesti preko 26.000 turista.

Piše: Biljana Dabić

Prvi kruzer uploviće u luku Bar, kao nikada do sada u zimskom mjesecu- 20.februara.
Riječ je o brodu“La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije CroisiEurope, 111 metara dužine koji može primiti oko 200 putnika, ima oko 50 članova posade.
-Tokom februara, marta i aprila kruzeri “La Belle de l’Adriatique” pristajaće na gat 5, kazao je izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković. On je dodao da se u 2019.godini nastavlja saradnja između kompanija Barska plovidba i Atlantagent iz Dubrovnika, na bazi subagenture, zatim poslova prihvata i otpreme broda kao i poslova logistike u barskoj luci.

U februaru u Bar će dva puta uploviti “La Belle de l’Adriatique”, u martu su najavljena četri dolaska ovog putničkog broda. Tokom aprila planirana su dva uplovljavanja “La Belle de l’Adriatique”, kao kruzer “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen” koji uplovljava na gat kompanije Port of Adria.

Podsjetimo, kruzing turizma počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports Holdinga, u čijem vlasništvu je Port of Adria, i uz napore agencije “Allegra” iz Bara.
Kompanija Port of Adria, prošle godine od početka juna do polovine novembra prihvatila je 16 kruzera kojim je u Bar doputovalo preko 22.000 turista.
Prošlogodišnju kruzing sezonu zatvorio je putnički brod “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen”, koji je uplovio u Bar 18.novembra i doveo 1.054 turista i 527 članova posade. Agencijske poslove za putnički brod “Artania” radi “Boka Adriatic” iz Kotora .

Iako u Bar za sada uplovljava mnogo manje kruzera nego u Kotor, prošle godine u hronologiji Bara bio je događaj za istorijski kalendar, 27.jula, u jednom danu na gatovima Port of Adrie, istovremeno dva kruzera. Putnički brodovi 'Horizon'' španske kompanije Pullmantur, i ''Marella Celebration '' britanske kompanije Marella Cruises sa kojih je na barsku obalu izašlo preko 4.000 ljudi, turista i članova posade.

Sve kompanije koje su prethodnih godina svojim brodovima dovodile turiste u Bar, tu praksu će nastaviti i u ovoj godini.
- Kompanije koje svoje kruzere šalju u Bar zadovoljne su, prvenstveno zbog bezbjednosti i sigurnosti u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom, ali i Barom kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura, kazala je koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port of Adria Tanja Novović i izrazila zadovoljstvo povodom odlične saradnje koja je nastavljena i i unaprijeđena sa lokalnom samoupravom, Turističkom organizacijom Bar, Klasterom turizma i kreativne industrije, Srednjom Ekonomsko-ugostiteljskom školom i Pomorskim Fakultetom Kotor.
-Drago nam je što doprinosimo i radimo na proširenju mogućnosti kako za turiste tako i privredu uz podršku našeg većinskog vlasnika Global Ports Holdinga, kazala je koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port of Adria

Bar se pozicionirao na mapi kruzing destinacija. Global Port Holdinga, jedan od najvećih svjetskih “igrača” za upravljanje kruzing lukama, vlasnik Port of Adria, strateški rade na promociji Bara, kruzing destinacije na Mediteranu koja ima sadržajnu turističku ponudu.
Statistika ukazuje da kruzing turizam u Baru bilježi konstantan porast. Prema podacima iz AD Port of Adria: u 2016. godini prihvatili su sedam kruzer brodova i 8.660 putnika, u 2017. godini devet kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika. Tokom 2018. godine 16 kruzera i oko 22.000 turista koji su posjetili Bar, kroz organizovane i individulane izlete Stari grad, Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budvu, Kotor, Ulcinj...
Od prošle godine Klaster turizma i kreativne industrije upotpunio je turistima sa kruzera sadržajnost ponude u Baru

 

Alegra dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail Slot u avio saobraćaju označava dozvoljeno vreme sletanja i poletanja, koje avi kompanija ima na...
Više u kategorijama: Info  Kolumna  Sport  Info  

jedro opstina bar

Jedro 320x250

cerovo iskra

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

AD template klikom do plaze 1

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

professional partners

djokic

Logo MPF

tobar