U barsku luku uplovio vodeći ekspedicioni brzi transportni brod SAD

brod

U barsku luku danas je uplovio ratni brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država "Carson City".

Kapetan broda Džonatan Kefer poručio je po dolasku da će posjeta ovog broda omogućiti unaprjeđenje odnosa SAD i Crne Gore.

“Posjeta Baru i Crnoj Gori će omogućiti unaprjeđenje odnosa i širenje mogućnosti za pretovar tereta, ali će pomoći i da uvrstimo Bar na listu luka koje nam mogu koristiti za sklonište u slučajevima loših vremenskih uslova u regionu”, kazao je Kefer.

On je rekao da Carson City pripada vrsti broda koja je nova u regionu, a tokom jesenjih i zimskih mjeseci može biti potrebno da bude preusmjeren usljed jakih vjetrova i nemirnog mora.

“Ovakav benefit može biti ostvaren samo uspostavljanjem bliske saradnje sa saveznicima SAD-a tokom posjeta lukama. Posjeta je odlična prilika da gradimo dugoročne veze i da posjetimo lijepu zemlju sa bogatom kulturom i istorijom”, dodao je Kefer.

Iz Ambasade SAD-a najavljeno je da će tokom posjete, kapetan Kefer na brodu primiti predsjednika Opštine dr Zorana Srzentića i predstavnike Mornarice Crne Gore.

Brod Carson City, kako se navodi, podržava veliki broj različitih misija, uključujući i pružanje humanitarne pomoći u prirodnim katastrofama, logističku podršku i pomoć u vanrednim operacijama. U saopštenu ambasade SAD navodi se da ovaj brod pruža pomoć prilikom transporta trupa, vojnih vozila i opreme i čvorova. Na brodu se nalazi i pista za polijetanje, koja može da podrži operacije pokretanja i oporavka vazduhoplova u dnevnim i noćnim uslovima”, kaže se u saopštenju.

Carson City je vodeći ekspedicioni brzi transportni brod i trenutno je angažovan u okviru vojne komande za transport trupa i opreme.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar