ups vežba 3

Preko 200 službenika Uprave pomorske sigurnosti, policije, ratne mornarice i barskih i lučkih vatrogasaca učestvovali su danas u akvatorijumu Luke Bar u do sada najkompleksnijoj spasilačkoj vježbi na crnogorskom primorju!

U vježbi pod vođstvom Uprave pomorske sigurnosti je učestvovalo čak 19 plovila i tri letjelice!

Crnogorski spasilački timovi djelovali su u simuliranom spašavanju pilota I gašenju tri požara besprekidno djelujući tokom 90 minuta sa kopna i sa mora, iz vazduha, ali i u podmorju.
Vježba je otpočela intervencijom na brdu Volujica, gdje je po scenariju izbio veliki požar u neposrednoj blizini nafntih instalacija. Prema scenariju, angažovane kopnene vatrogasne jedinice nisu uspijevale da ugase požar pa su se akciji gašenja priključila dva "Dromadera" i helikopetr MUP-a.

Avioni su u dva naleta vodenim bombama neutralisali požar ali je, prema scenario vježbe, došlo do pada jednog aviona pa je uslijedilo spašavanje pilota van lučkog akvatorijuma.

Uslijedilo je potom gašenje požara na tankeru sa kopna i sa mora, malo kasnije i požar u mašinskom pogonu patrolnog broda. Nakon toga uslijedilo je spašavanje člana posade od strane ronioci ratne mornarice.

U okviru vježbe specijalizovani timovi sprječavali su plutajućom branom da se izlivena nafta raširi po lučkom akvatorijumu...
U vježbi su učestvovali službenici različitih timova Uprave pomorske sigurnosti, MUP-a, Mornarice VCG, Regionalnog centra za podvodno razminiranje, službi zaštite iz Bara i Kotora, AD Luka Bar, AD Port of Adria, AD Marina, CETI, preduzeća "Hemosan" i “Ocean Montenegro” I Lučke kapetanije Bar...
Njihove aktivnosti sa palube školskog broda "Jadran" pratili su brojne zvanice, među kojima su bili i diplomate Italije, Velike Britanije i Njemačke.

"Vidjeli smo koliko je važno objediniti sve kapacitete kojima raspložemo u svim segmentima, jer nijendo ministarstvo niti institucija nisu u mogućnosti da samostalno organizuju ovakvu vježbu. Imali smo više scenarija, u svima smo se zajednički pomagali i ispoljili odllčnu saradnju i odlučnost da se reaguje u stresnim situacijama. Nadam se da se nijedna od razrađivanih pretpostavki neće desiti u stvarnosti, ali mi za njih svakako moramo biti spremni", rekao je nakon vježbe ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković.
Komandant Mornarice VCG kapetan fregate Vesko Tomanović kazao je da ova vježba spada u treću misiju MVCG.

“Ali ova vjeđba nije ništa manje važna od prve dvije. MVCG prvi put je sprovela ovakav tip vježbe u kojoj učestvuje 20 institucija privatnog i državnog sektora pod komandom UPS. Vježba ima jasnu poruku, upoznali smo relevantne institiucije i ljude kojima se može obratiti u ovakvim situacijama, saradnju ćemo podići na još viši nivo", rekao je Tomanović.
Direktor UPS Safet Kočan rekao je da je u vježbi prikazana široka lepeza dejstava u zaštiti imovine, životne sredine i ljudskih života.

“Nadam se da će već naredne godine vježba prerasti u međunarodnu, uz učešće ekipa iz susjednih zemalja. UPS u svom odredu za traganje i spasavanje ima četiri broda, koji su u samo posljednjih mjesec dana na moru spasili 25 lica. Vježba je započeta još 22. juna pripremama, veliko hvala MVCG i Graničnoj policiji na uspješnoj saradnji i koordinaciji. Vježba nije bila slučajno danas, izabrali smo da bude na svjetski dan pomoraca", rekao je Kočan.
Direktor Direktorijata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić rekao je da da sve viđeno uliva povjerenje dok je v.d. direktora Uprave policije Vesko Damjanović naglaio da je svaka vježba dobra da se ljudstvo i obuči i provjeri.

ViM BANER

Jedro 320x250 

AD Marina Logo

baneb reklama

 

emporio 50

baneb jedro

  optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Beogradski džez orkestar „Alex & theFesrgusons“ oduševio publiku ali i najmlađe trubače posjetom...
Više u kategorijama: Art  Obale  Info  More  

baneb reklama

 emporio 50

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320


emporio junior

 

 

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti