Dobar osjećaj je to...

marina bar d

Ćazim Alković osjeća se ponosno u gradu Baru.

Dok sam na putu ka Barskoj plovidbi prilazio upravnoj zgradi moje emocije su se smjenjivale od radosti što ću konačno moći da budem dio sisema koji upravlja ovom za Bar višestruko važnom kompanijom do tužnih, sjećajući se mojih rođaka i prijatelja koji su kroz vrijeme dali svoj doprinos razvoju ove kompanije.

Sjetio sam se bliskog rođaka Mama Alkovića koji je prije pedeset godina sa ostalima gradio Prekookeansku i koji je umjesto karijere birao pošten rad i prijateljstvo sa kolegama i saradnicima. Sjetio sam se i mojeg oca Bećira koji je 1965. godine prvim vijađom Sveca zaplovio za Bari i možda tada nama njegovim nasljednicima "otvorio vrata" ka modernom svijetu.

Sjetio sam se i Milovana Orlandića koji mi je nesebično pomagao da pripremim svoj diplomski rad. Sjetio sam se starog "Sveca" i mojih srednjoškolskih dana kada su mnogi od nas obavljajući prvu praksu na njemu prvi put "izašli" iz one bivše Jugoslavije, sjetio sam se mojeg kuma Sabrije Ramovića koji sa kao tehnički inspektor i šef Tehničkog sektora do zadnjeg trenutka svojeg života bespoštedno borio da sve funkcioniše kako treba a posebno da nađe odgovarajući brod za liniju Bar - Bari - Bar.

Sjetio sam se i da sam sa starim "Svecem" mnogo puta išao u Bari da kao momak da kupim Levis 501 i još po nešto ali prije svega uživam u putovanju. Sjetio sam se, naravno i putovanja biciklom u Italiju čime smo moj sin i ja htjeli da skrenemo pažnju da Bar i dalje nema trajekt na liniji Bar- Bari. Bilo je mnogo sjećanja koja su vezana za Sveca, Prekookeansku i na kraju Barsku ali ovo pisanje bi bilo isuviše dugo. Mnoga su sjećanja navirala, ona su lijepa ali "ne živi se od sjećanja" već se moramo okrenuti ka budućnosti i učiniti sve da naše društvo bude bolje a samim tim i Barska plovidba.

Nekada slavna Prekookeanska plovidba, danas Barska plovidba sigurno predstavljau bitan faktor u razvoju našeg grada i države ne samo u ekonomskom razvoju, već i svakom drugom, i svi imamo obavezu da se borimo da Bar ima pomorsku kompaniju i naravno da se borimo da Bar ponovo ima Barski Crnogorski trajekt koji će nas povezivati sa svijetom!
Izvor FB stranica Alkovića

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar