FOTO: Barska klasa za Persijski zaliv!

baranka skrivena u hangaru Bokovca 2

Prvi put u svojoj istoriji, Bar će dobiti autentičnu klasu ojedrenih drvenih barki koje će nositi ime po "rodnom" gradu!

Naravno, prve drvene barke tipa „Baranka“, stižu iz, na ovom dijelu Jadrana, najstarije i najpoznatije kalafatske radionice „Bokovac“.

Iza očiju javnosti, u radionici ove porodične manufakture drvenih plovila, otac i sin Petar i Nenad već su u završnoj fazi gradnje prve od tri ojedrene barke koju su nedavno i formalno klasifikovali pod imenom „Baranka“. Kumovao je Nenad Bokovac uz objašnjenje da je red da se nakon 63 godina postojanja radionice Bokovac jedan tip plovila koji se proizvodi u Baru i zove po njihovom ali i njegovom rodnom gradu.

Tri ojedrene barke klase „Baranka“ ukrasiće do kraja godine flotu za sada nepoznatog kupca iz Ujedinjenih arapskih emirata.

Kao što je bio slučaj sa našim arsenalkama i modifikovanoj korčulanki, i Baranke radimo isključivo od domaćih sirovina, odnosno birane drvene građe mulike, murve, djelimično bagrema i smreče. Podrazumijeva se, sve radimo na tradicionalan način i može se reći da će “Baranke” biti u svakom smislu autentičan crnogorski brend”, prokomentarisao je Nenad Bokovac.

To što se tri “Baranke" rade za tržište Emirata, smatra on, velika je stvar ne samo za kalafatsku radionicu Bokovac.

Kada vam porudžbina stigne iz zemlje koja ima veliku pomorsku tradiciju i koja je kolijevka lantine, odnosno arapskog jedra koje su Mlečani donijeli na Mediteran i nazvali ga "latinsko", onda je ovaj posao imai simboličku težinu. S obzirom da je riječ o autentičnom crnogorskom brendu, mislim da svi koji brinu o zaštiti našeg maritimnog dobra mogu da budu ponosni”, kaže Nenad.

“Baranke” će pored jedara, imati i unutrašnji motor, na zahjtev kupca marke Yanmar.  Prva “Baranka” duga je 9,20 a široka 2,80 metara. Imaće jarbol od devet i lantinu dugu 12 metara. 

Krunisani princ Abu Dabija, i ujedno i šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan, nedavno je po dolasku u Crnu Goru pozdravio svoje pratioce na Instagramu fotografijom sa prozora svog apartmana u hotelu Ridžent. Na šeikovoj fotografiji našle su se arsenalke građene u radionici Bokovac...

Izvor: MONDO
FOTO: Anto BAKOVIĆ

{galerija}more/2017/7/baranka{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar