Sindikalci Port of Adria odgovorili Vujoviću

kontejnerski avio snimal

Reagovanje Sindikalne organizacije Port of Adria na jučerašnju izjavu Branka Vujovića prenosimo integralno.

 

"Gospodin B.Vujović je juče izjavio da je Global Ports ispunio obaveze iz socijalnog programa za zaposlene u Port of Adria jer je isplatio otpremnine u visini 6,5 miliona radnicima koji su iskoristili pravo dobrovoljnog raskida radnog odnosa što je tačno.

On takođe kaže da su sa ovim ispunjene sve obaveze koje je investitor imao iz ugovora o kupoprodaji akcija, što nije tačno. Nijesu ispunjene najvažnije obaveze iz Kolektivnog ugovora koji je bio sastavni dio tenderske dokumentacije a koje se odnose na zarade, naknade zarada zaposlenih i uplate u stambeni fond. To je ono što najviše boli zaposlene jer direktno utiče na njihov životni standard. Podsjećamo uvaženog gospodina Vujovića da smo uoči privatizacije imali razgovor kojem su bili prisutni još dva člana naše kompanije gdje smo zaključili da se Kolektivni ugovor mora poštovati i po njemu postupati što je potvrđeno i ovjereno Ugovorom o kupoprodaji akcija. Čudi nas da gospodin Vujović ovom prilikom iznosi netačne i ne provjerene informacije a za 3 godine nije našao vremena da provjeri tvrdnje naših prema njemu mnogobrojnih dopisa o nepoštovanju potpisanog. Zarade su uvećane 20% a ne kako on tvrdi za 35%, treba napomenuti da je to znatno niže od onih garantovanih Kolektivnim ugovorom.

Poslodavac je dužan da svakog mjeseca uplaćuje u stambeni fond 5% na obračunate bruto zarade zaposlenih a što ne radi, takođe poslodavac dugovanja zaposlenih na osnovu dobijenih stanova ili kredita ne uplaćuje u pomenuti fond.

Ako se uzme u obzir da su ova dugovanja na dan privatizacije bila nešto iznad 4 miliona € jasno je da tadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti nije prodat za 8 nego za manje od 4 miliona €.

Gospodine Vujoviću javno Vas pozivamo da umjesto svrstavanja na strani poslodavca u nepoštovanju Ugovora o prodaji akcija provjerite sve naše tvrdnje i na osnovu njih na Savjetu za privatizaciju zauzmete stav po našem zahtjevu za raskid ugovora, u suprotnom biće da su u ovoj trgovini svi dobro prošli osim zaposlenih koji svoj radni vijek žele da provedu u Port of Adria", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik sindikalna organizacije AD P ort of Adria Dobroslav Orlandić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar