Stari Bar-Mirovica-Tabija-Zaljevo-Topolica

Savo Markoc

Šest put se upoznajem sa Savom Markočom. Neobično, ali je i dobro ZBOG RADI BOLJEG UPOZNAVANJA! Opet ga upoznajem u knjizi priča KULA OD SJEĆANJA!


Sad lažem, ali je za takvu laž kriv FB sindrom.

Piše: Senad M. Karađoz

Ja sam prestao da svoje priče objavljujem na FB profilu, što iskreno preporučujem i njemu!
"Savo , mogli smo se sresti i na vrhu KULE TIŠINE" - Zaratustraanskoj kuli gdje se spaljuju vjernici KULTA VATRE...
"Daj mi brate knjigu i pročitat ću je"!
...Pa sam Savovu knjigu pročitao, napokon, (kad sam je dobio).
Nije moje čitanje bio poseban napor, već zadovoljstvo i uživanje.
...I možda bih osjetio deset put veće zadovoljstvo, da autora ovih kratkih priča u opšte ne poznajem.
Ali, nije niti u jednoj od prošlih epoha sramotno poznavati suvremenika, a niti je sramotno kazati nešto o njegovom djelu.
Mnogo put smo skupa pili, pričali o zajedničkim iskustvima, o barsko kolokvijalno-jedinstvenom IZRAZU i smjeru regionalnog očuvanja identiteta.
Tvrdim, da smo na istim kulturološkim koordinatama (što jest dobro) u smislu "ovo malo jada" da sačuvamo na relaciji: Stari Bar-Mirovica-Tabija-Zaljevo-Topolica!
* * *
Savo Markoč svo sjećanje u ovoj knjizi pripovjeda u trećem licu jednine, što jest KLOPKA za čitaoca (ali i mamac - varalica) koja istog tjera naprijed i OKREĆE stranice istom.
Svojim skromnim čitalačkim iskustvom znam da je u "primjerenim situacijama", lakše ČITATI knjigu autora koji ju je pisao u trećem licu jednine, nego li knjigu pisanu u prvom licu jednine.
Sve je to tehnika autora koji piše sa premišlju a u korist čitaoca.
Lično, meni, jedan osjećaj, tokom isčitavanja ove knjige priča ne daje mira:
Autor knjige priča KULE OD SJEĆANJA kao najvještiji dramaturg kroz svoje pripovjedanje i ODRŽAVA mučno-tenzitivnu spregu u čitaocu patos-plafon smjer!
A to se ne može na BILO KOJI NAČIN i bilo koji pisac!
* * *
Targetovani centar knjige koji posthodi i predstoji svim ostalim pričama u knjizi jest (po mojem ukusu) "UTROBICA BABINA", u kojoj autor-narator čini dobročinstvo kao prevodioc pisma iz Amerike, sa tekstom kakav PRIMALAC želi čuti!
...Savo jeste dao sve od sebe da obilježi VRIJEME I PROSTOR, u kojem jest živio u kojem živi i u kojem će živjeti i nije to njegov neki METAFORIČNI PEČAT, jer: GODINE NAM DAJU ONO ŠTO DANI NIJESU MOGLI!
P.S. Savo batali FB, ili: "Kako voliš...piši ali znaj kako to radi Anubis u EGIPATSKOJ KNJIZI MRTVIH: na jednoj strani tasa vage jest pero, na drugoj strani tasa vage jest duša umrlog!

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar