×

Greška

[sigplus] Critical error: Image gallery folder obale/2017/2/petak is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder obale/2017/2/petak is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

St Bar Cakan 52 

Još pamtim priče starijih sugrađana o pazarnom petku u Starom Baru, razdraganoj gužvi i šarenilu nošnji i boja koja je tog dana vladala na čuvenoj starobarskoj pijaci. Ta njihova nostalgija često me odvede do nekadašnjeg sjedišta mog rodnog grada. I svaki put se gledajući draga lica stanovnika ove varoši upitam zašto ta živopisna slika koju su nam urezali pričama naši očevi i djedovi ne može da oživi?

Piše: Radomir NOVAKOVIĆ

Stari Bar sam zavolio kroz priče moga đeda Boža. Uvijek se vraćao na tu temu, na neuništivi starobarski duh, čiji je reprezent bio i sam. Ali o njemu, anegdotama koje gaprate i straobarskom humoru ću u nekoj sledećoj crtici na Jedru. Ovu ću posvetiti priči o petku i starobarskoj pijaci.

Nekada je petkom, kada su se u Starom Baru okupljali mještani svih okolnih sela pa i drugih gradova, postojao lijep običaj da se sretnu i popiju kafu pop, hodža i biskup. Tako da budu viđeni i da tim činom podsjete sugrađane da je kolorit različitosti koji odlikuje ovaj grad bogatstvo a ne problem.

Šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Stari Bar je petkom bivao svojevrsni turistički centar jer se pročuo po jedinstvenoj atmosferi i šarenilu narodnih nošnji kakve u kolekciji teško da su u to vrijeme imali i u muzeju.

Ljeti su dolazili čak i turisti iz Dubrovnika, da bi vidjeli starobarsku pijacu kao svojevrsnu etno-atrakciju. Gotovo sve žene koje su prodavale na pijaci bile su odjevene u narodnim nošnjama, a bilo ih je iz Krajine, Šestana, Sustaša, Crmnice, Mrkojevića... Turisti su se fotografisali sa prodavačicama i čudili se toj neobičnoj i razdraganoj atmosferi.

Stari Bar je danas, vjerovatno sređeniji i sa mnogo bogatijom ugostiteljskim sadržajem nego u to vrijeme, prije pola vijeka. Ali duh one živopisne varoši može se pronaći samo u tragovima... Pronalazim ga još uvijek u roštilj kafani kod Bubića, Mirsa, Mustovoj kafani i naravno Ljubovoj Spilji i poslastičarnici Karažuzović.

Volim da petkom odem i do Gretve kod Bajazita Havarića na mladi sir masline i ulje koje sam proizvodi. Nezaobilazni dio rituala je obilazak pijace koja danas i petkom izgleda tužno prazno. Tu se najduže ispričam sa Hasanom Milovićem koji me svaki put ubjeđuje da je njegov duvan bolji od onoga koji stavljaju u davidof.

I svaki put kad se pozdravljam od tih dragih lica, pomislim kako je tehnološka revolucija trebala da nam pomogne da očuvamo atmosferu po kojoj je Stari Bar bio nadaleko poznat petkom, a ne da nas udalji od mjesta kojem istorija minulih decenija nije bila naklonjena.

{galerija}obale/2017/2/petak{/galerija}

Posljednje vijesti

Thumbnail Večerašnji Krsni hod za odbranu svetinja gradskim ulicama Bara predvodio je protosinđel Andrej iz...
Više u kategorijama: Info  Art  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

kalamper

baneb novi

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar