Stav: pravo na miran protest!

risto BB

Od decembra 2019. godine do 1. septembra ove godine, Srpska pravoslavna crkva (SPC) je, otvoreno ili preko drugih struktura, organizovala gotovo 570 zakonitih i protivzakonitih javnih okupljanja protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Piše: Aleksandar Saša Zeković

Kao neposredna reakcija na izmjenu tog Zakona, od strane onih koji se pozivaju na odbranu sekularne i nezavisne Crne Gore i njenog istorijskog i kulturnog nasljeđa, za danas je u Podgorici najavljeno održavanje prvog spontanog okupljanja.

Usvajanjem izmjena ovog zakona, SPC se privileguje, Crnoj Gori oduzima pravo na kulturnu baštinu, tzv. crkveno pitanje se produbljuje i komplikuje, a politički, društveni i kulturni život zemlje se nepovratno mijenja.

Policija Crne Gore je u 2020. godini generalno pokazala snažnu privrženost zakonu, demokratiji i osnovnim demokratskim vrijednostima. Važno je da tako nastavi i pod novom Vladom Crne Gore i prema novom ciklusu demonstracija. Uz poštovanje osnovnih zdravstvenih mjera, vlasti su dužne da uvaže spontanu reakciju i mirna okupljanja građana.

Foto: Risto Božović, fotografija sa patriotskog skupa u Podgorici koja je ušla u izbor najboljih AP-ovih fotografija za 2020 godinu iz Evrope.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar