rajko supic rb

Peticiju za pomoć porodici dr Rajka Šupića, koji je preminuo 26. marta, potpisalo je preko 2.000 građana iz Bara i inostranstva, a apelu su se, do sada, odazvali jedino predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i u ime Ljekarske komore Crne Gore, predsjednik, dr Aleksandar Mugoša.

Profesor Slobodan Vuković, iz NVO “Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama”, pokrenuo je inicijativu za podršku porodici dr Rajka Šupića, kojoj je nakon njegove smrti, ostala obaveza isplate visokih rata stambenog kredita, gotovo u visini cijele plate njegove supruge.

Najprije je reagovao predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, koji je u ime lokalne uprave uplatio više rata za kredit .

“Uvažena gospođo Šupić, obraćam Vam se u namjeri da iskažem puno poštovanje i uvažavanje doprinosa vašeg pokojnog supruga, našeg dragog sugrađanina i posvećenog zdravstvenog radnika, cjelokupnom medicinskom sistemu u Baru, jer je svoju funkciju obavljao časno, profesionalno i u skladu sa etičkim i stručnim standardima. Opština Bar će u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima, prevashodno cijeneći minuli rad našeg uvaženog dr Šupića, uplatiti sredstva za isplatu šest rata vašeg stambenog kredita”, kaže se, između ostalog u dopisu koji je porodici uputio čelni čovjek grada, naglašavajući da je Opština Bar adresa na koju se uvijek mogu obratiti za pomoć.

Ranka Šupić, supruga pokojnog doktora, koja radi kao medicinska sestra u barskom Domu zdravlja, izrazila je veliku zahvalnost predsjedniku Opštine, Dušanu Raičeviću i predsjedniku Ljekarske komore, dr Aleksandru Mugoši, koji su se, za sada, jedino odazvali apelu za pomoć. Ona je iskazala ogromno poštovanje i zahvalnost i profesoru Slobodanu Vukoviću koji je pokretač inicijative, kao i brojnim građanima koji su je svojim potpisima podržali.

“Suočili smo se sa veoma teškom situacijom, prvenstveno zbog ogromnog gubitka i bola koji osjećamo. Pred nama je i borba da otplatimo stambeni kredit, zato nam neizmjerno mnogo znači činjenica da nismo sami u svemu ovome, da naši sugrađani misle na nas, a prvenstveno predsjednik Raičević i dr Mugoša koji su odmah reagovali. Tome su se pridružili sugrađani svojim potpisima, ali i ljudi iz inostranstva koji su putem mejla potpisivali peticiju. Sve to nam mnogo znači “, priča sa suzama u očima Ranka Šupić, čija je kćerka započela studije medicine. Porodičnu situaciju dodatno otežava i briga o invalidnom licu.

dr Rajko Šupić
Profesor Vuković se, takođe, zahvalio predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću i predsjedniku Ljekarske komore, dr Aleksandru Mugoši, kao i građanima, uz napomenu, da je moglo biti sakupljeno mnogo više potpisa, ali su prekinuli potpisivanje peticije, jer, kako je kazao, očekuju od institucija da riješe egzistencijalni problem uglednog barskog ljekara.

“Prvenstveni cilj jeste da država, odnosno državne institucije, preuzmu otplatu rata kredita, za to u praksi postoje pozitivni primjeri, jer radi se o porodici dvoje zdravstvenih radnika, čija je kćerka, takođe, pošla stopama roditelja i upisala Medicinski fakultet”, ističe profesor Slobodan Vuković.

Dr Rajko Šupić je rođen 1955. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a uporedo je studirao i Likovnu akademiju. Sa 29 godina stekao je dvije visokoškolske diplome, sa visokom prosječnom ocjenom i odsluženim vojnim rokom.

Kao ljekar, počeo je da radi u barskoj bolnici i Domu zdravlja 1985. godine, svim turističkim ambulantama na području opštine i Hitnoj službi. O posvećenosti poslu svjedoči i podatak da je u jednoj godini, od 365 dana, imao 360 dežurstava. Bio je 106. ljekar u Crnoj Gori i član Ljekarske komore. Bavio se elektronikom, fotografijom, radio-amaterizmom, slikarstvom i vajarstvom, a bio je i zaljubljenik u oldtimere. Stvarao je u svom ateljeu, kojeg danas krase brojni njegovi umjetnički radovi.

Prijatelji i kolege pamte ga kao izuzetnog čovjeka, stručnjaka i humanistu.
AUTOR: VESNA ŠOŠKIĆ /Barinfo

Posljednje vijesti

Thumbnail Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 673...
Više u kategorijama: Info  Sport  Obale  Sport  Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

cerovo 2020 09

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

AD template klikom do plaze 1

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar