billevvar

Sastanku je predsjedavao predsjednik Opštine i rukovodilac Tima Dušan Raičević.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Opštine Bar održao je sastanak sa epidemiolozima, zdravstveno-sanitarnim inspektorima i drugim službama.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje i direktorka Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti dr sci med Božidarka Rakočević kazala je da će zbog pogoršanja epidemiološke situacije, koja je uglavnom prozrokovana neodgovornošću i nepoštovanjem propisanih mjera, biti pojačana kontrola građana koji bi trebalo da budu u samoizolaciji.

“Shodno najnovijoj naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela od prije dva dana biće pooštren nadzor lica u samoizolaciji. Svaki dan je sve više oboljelih, evidentirali smo mnogo onih koji ne poštuju mjere kućne izolacije. Dešava se da pozovemo kako bi izvršili kontrolu, a saznamo da je osoba kojoj je izrečena ta mjera na plaži ili uopšte nije u svom gradu. Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sve inspekcije osim sanitarne biće uključene u kontrolu sa službenicima Komunalne policije i Uprave policije. Novina u Zakonu je i to što će sva lica koja imaju simptome biti uzorkovana i odmah upućena u samoizolaciju, kao i svi njihovi kontakti”, kazala je dr Rakočević. Ona je objasnila i zašto se čekaju rezultati testiranja.

“Kapaciteti naše laboratorije su mali u odnosu na uvećane potrebe za uzorkovanjem i analizom. Svakodnevno stiže preko 800 uzoraka, a naši maksimalni kapaciteti su 500. Slično je i u drugim evropskim zemljama, mnogo razvijenijim, rezultat se tamo čeka i po 7 dana”, rekla je dr Rakočević. Ona je istakla da se desio nepovoljan scenario i drugi, teži talas, počeo neočekivano, na početku sezone.

“Ekonomski momenat je važan, znamo što znači turizam za ekonomiju naše zemlje, i za sada se ne razmišlja o zatvaranju granica. Napravljeni su i protokoli kako reagovati ukoliko turisti koji posjete našu zemlju budu inficirani. Dakle, neophodno je poštovati mjere, maska-distanca-higijena ruku, ali i strogo se pridržavati pravila izolacije”, naglasila je dr Rakočević.

Komandir Stanice policije Centra bezbjednosti Bar Peđa Bušković kazao je da će, kao i do sada, vršiti pojačanu kontrolu lica u samoizolaciji i pohvalio odličnu saradnju sa zdravstveno-sanitarnom inspektorkom dr Radmilom Dragaš. On je podsjetio da su u naselju Šušanj lišili slobode lice sa međunarodne potjernice koje nije poštovalo mjere samoizolacije i da je upućeno u karantin u Ulcinj. U naselju Haj Nehaj službenici barskog Centra bezbjednosti lišili su slobode organizatora rođendanske proslave.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da nas je drugi talas iznenadio i da se pogoršava i epidemiološka situacija, ali, kako je istakao, to nas još više obavezuje da se, više nego ranije, pridržavamo svih preporučenih mjera.

“Nadam se da će naš Tim i ubuduće raditi efikasno i u službi svih građana, kao i na početku epidemije”, istakao je Raičević.

Izvor: Bar.me

Posljednje vijesti

Thumbnail Mladić A.B. (23) iz Tuzi zadobio je povrede opasne po život dok se sunčao na plaži u Kručama,...
Više u kategorijama: Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

Jedro baner huppe

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar