eu donacija

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je danas sa ambasadorkom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davijet potpisao Sporazum o donaciji opreme vrijedne 33.700 eura.

Misija OEBS je donirala Forenzičkom centru i kriminalističkoj policiji vrijednu opremu koja će doprinijeti da se da se forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja digitalnih dokaza vrše na najefikasniji način. Oprema uključuje radnu stanicu za forenzičke analize, licencirani softver za praćenje internetskih dokaza i pristup digitalnim uređajima; mobilnu forenzičku opremu za vađenje dokaznih podataka na mjestu zločina i deset čitača informacija o vozilu (VIN) kako bi se podržala efikasnija borba protiv krijumčarenja i krađe motornih vozila.

Direktor Veljović je istakao da je današnja donacija značajna, ne samo s apsekta vrijednosti, nego što će doprinijeti borbi protiv svih oblika kriminala i pomoći Sektoru kriminalističke policije i doprinijeti ukupnim rezultatima Forenzičkog centra.

„Forenzički centar je izrastao u ozbiljnu instituciju sa kojom se naša služba i naša država može ponositi. Ispunjava standarde renomiranih forenzičkih centara,” kazao je Veljović. Kako je dodao, saradnja sa kancelarijom OEBS-a svih ovih godina je dala značajne rezultate. „OEBS prepoznajemo kao našeg strateškog partnera,“ kazao je direktor Uprave policije.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davijet rekla je da će oprema pomoći u kriminalističkim istragama, naročito u vezi sa sajber kriminalom. „To će omogućiti Forenzičkom centru da pregleda digitalne dokaze i sprovede analizu podataka na mjestu zločina kako bi sačuvao dokaze”, kazala je Davijet.

Podsjetila je da OEBS podržava Forenzički centar od njegovog osnivanja 2008. godine, kako u pogledu obezbjeđivanja opreme, tako i, što je važnije, u pogledu pružanja stručne obuke i mentorstva njegovim naučnicima. „Centar je sada akreditovan na međunarodnom nivou. Ovo je veliki korak u borbi protiv regionalnog i međunarodnog kriminala. Dokazi iz ovog centra mogu se prihvatiti na bilo kojem sudu”, istakla je Davijet.

U septembru prošle godine, Misija je donirala Upravi policije forenzičku radnu stanicu i dva poligrafa u vrijednosti od 50.000 eura. Misija ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama u uspostavljanju sveobuhvatnog pristupa u borbi protiv kriminala u Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije.

urban radio

Posljednje vijesti

Litije
16.02.
Thumbnail Sve tvrdnje da su u litijama u većini neprijatelji Crne Gore i njene državnosti, velikosrpski...
Više u kategorijama: Kolumna  Obale  Art  Sport  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar