Konačno ulaznice za Nacionalne parkove

lokvanj

Dvije godine za plaćeni ulazak u jedan od pet Nacionalnih parkova turisti nisu dobijali ulaznicu.

Ta loša praksa, teško objašnjiva turistima, konačno je iza nas

Podsjetimo, od kraja juna 2017.godine, turisti koji su individualno, ili organizovano u grupi ulazili u jedan od pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori, nisu dobijali ulaznice, ali su naravno plaćali ulaz u zaštićeno prirodno područje. U međuvremenu turistički vodič od Nacionalnog parka dobijao je fiskalni račun sa zbirnim iznosom za grupu.

Ovakva poslovna politika preduzeća "Nacionalni parkovi Crne Gore", nije nailazi na odobravanje turističkih agencija koje organizovno vode grupe na izlete u nacionalne parkove, jer mnogi turisti žele ulaznicu koja za njih predstavlja vid suvenira, uspomene na boravak u nacionalnom parku. Takođe, tu su i problemi zbog različitih želja i interesovanja. Na primer, u NP "Durmitor" određen broj turista jedne grupe želi da obiđe Centar za posetioce, drugi hoće da ima više vremena za šetnju pored Crnog jezera, te je strasti i želje teško pomiriti na izletu, a izdat je jedan fiskalni račun.

Cijena ulaznica u Nacionalne pakove nije jedinstvena, što je takođe, zbunjujuće za turiste - NP Skadarsko jezero košta 4evra, NP Durmitor 3, NP Lovćen 2 evra

Turistički vodiči su negodovali zašto uz fiskalni račun, Nacionalni parkovi ne obezbjede i ulaznice jer turisti to očekuju, i nerijetko izražavaju sumnju za šta daju svoj novac. Takođe, turistički vodiči su negodovali jer im ovakva politika otežava svakodnevni posao ističući da u cilju ozbiljnosti ponude treba izdati i fiskalni račun i ulaznice za svakog turistu ponaosob . Podsjetimo, ovu najblaže rečeno nemarnu odluku tada su iz preduzeća "Nacionalni parkovi Crne Gore" objasnili “u cilju efikasnijeg praćenja i kontrole naplate prihoda, odlukom Upravnog odbora preduzeća, od 23. juna, uvedene su određene izmene u sistemu naplate ulaza. U svim nacionalnim parkovima Crne Gore ukinute su ulaznice, jer je prethodnih godina uočena manjkavost ovog sistema. Naime, otvarao se prostor za potencijalne zloupotrebe štampanih ulaznica u smislu da je više posetilaca koristilo jednu ulaznicu za ulaz u park, a time i pravili značajne gubitke u prihodima nacionalnih parkova po ovom osnovu”.

Dvije godine kasnije, čelnici Nacionalnih parkova promjenili su stav.
Srećom u interesu ozbiljnosti turističke ponude!

Biljana Dabić

Klime Baković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar