Komandanti vojnih brodova zasadili masline u barskoj kasarni

adrion op

Potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković i Glavni administrator Opštine Zoran Radojičić, ugostili su predstavnike mornarice šest zemalja Adrion inicijative.

Riječ je o Jadransko-jonskoj inicijativi(ADRION) koja je pokrenuta u julu 2001. godine od strane Ministarstva odbrane R.Italije i R.Grčke sa ciljem poboljšanja interoperabilnosti i saradnje između Mornarica članica ADRIONA i kolektivnog rješavanja pitanja pomorske sigurnosti i prijetnja u regionu. Sve Mornarice u Jadransko–jonskom basenu su članice ADRION inicijative (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Italija. i Grčka).

Sastanku su prisustvovali zamjenik komandanta Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Jusuf Jonuz, koji vrši dužnost komandanta vježbe ADRION Livex 19, komandant poručnik crnogorskog bojnog broda P-105 „Durmitor“ Aleksandar Stepanović, komandant poručnik bojnog broda VNL -11 „Triglav“ iz Slovenije, Simon Vrbec, komandant poručnik bojnog broda OOB-31 „Omiš“ iz Hrvatske, Ante Silić, komandant HS P-69 „Kristallidis“ iz Grčke Athanasios Oikonomidis i komandant kapetan korvete P-133 „Lissus“ iz Albanije Albion Bitraz.

Potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković poželio je gostima dobrodošlicu i upoznao ih sa istorijskim, kulturnim i privrednim karakteristikama Bara i potencijalima.

Glavni administrator Opštine Bar Zoran Radojičić, u ime lokalne uprave, pozdravio je goste i poželio im uspješnu realizaciju pomorske vježbe i prijatan boravak u našem gradu.

Zamjenik komandanta Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Jusuf Jonuz, koji vrši dužnost komandanta vježbe ADRION Livex 19 zahvalio se na toplom prijemu i lijepim željama i upoznao prisutne sa aktivnostima i ciljevima ADRION-a, kao i pomorskom vježbom koja se po prvi put od kada je Crna Gora članica NATO održava kod nas. Vojska Crne Gore bila je domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine.

Takođe, obavijestio je prisutne da su njihove aktivnosti usmjerene i na društveno korisne akcije, tako da je svaki komandant broda- učesnika vježbe, u dvorištu kasarne „Pero Ćetković“ posadio maslinovo drvo.

Ovogodišnja pomorska vježba ADRION LIVEX 19, čiji je domaćin Vojska Crne Gore realizuje se i trajaće do 28. juna u akvatoriju Crne Gore. Na vježbi učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Luka Bar unutrašnji baner

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar