Alternativni put umjesto atrakcije rizična avatura

sutor

Alternativni put od Bara do Virpazara preko Sutormana u dužini od 38 kilometara, pa Sutorman bogat borovom šumom i ljekovitim biljem, izvorima, mogli bi biti turistička atrakcija uz ono što je priroda nesebično podarila, ali godinama nesavjesni građani urušavaju infrastrukturu nepoštovanjem propisa.


Umjesto uživanja u vidicima sa tri vidikovca koji su dio jedinstvene Panoramske rute češće se prolazak ovom dionicom pretvori u zgražavanje zbog divljih deponija, i izgubi se želja za zaustavljanjem, a klizišta putovanje sporadično čini i rizičnim.

Piše: Biljana Dabić

U suštini, put od Bara preko Sutormana je žila kucavica žitelja mjesne zajednice Bar 5. Međutim, “žila kucavica” puca pod teretom teških kamiona koji prevoze građevinski material ne za kuću već za cijela naselja i to “divlja” od Zubaca prema Sutormanu

Oko 3. 000 građana koji žive u prigradskim naseljima koja gravitiraju od Bara prema Sutormanu- Zupci, Sustaši, Tuđemili, Marovići i Mandarići zbog lošeg puta, klizišta, deponija smeća... godinama se suočavaju sa problemima.

-Put Bar-Virpazar preko Sutormana je u vrlo lošem stanju. Taj pravac su posebno uništili nelegalni graditelji za čije potrebe putem prolaze teški kamioni i ne poštuju se znaci ograničenja tereta, koji ne smije da pređe sedam tona. Često na ovom putu mogu da se vide, sretnu kamioni i do 30 tona, koji uništiše i onako loš put, kaže predsednik MZ Bar 5 Omer Velović koji napominje da je ovo alternativni put i za Podgoricu.

Da je ovaj lokalni put u dobrom stanju mogao bi znatno rasteretiti regionalni put. Smanjiti saobraćajne gužve na dionicama Jadranske magistrale u ljetnjim mjesecima kad se znatno poveća frekvencija vozila
-Očekujemo da će u ovoj godini početi radovi na putu preko Sutormanu, nada se Velović.

Opština Bar je završila geodetsko snimanje i finansirala geodetske podloge za cijelu trasu. Na putu od Bara do Virpazara preko Sutormana ima na desetine klizišta što znatno povećava finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta

Danas se ne zna kada bi put mogao biti po standardima urađen, ali se zna da je veoma atraktivan za turiste.

-U sezoni putem preko Sutormana voze biciklisti, motoristi, oldtimeri, kamperi. Ovo jeste put za uživanje zbog prirode, ali treba i znati da nije za novija, niža vozila. Ovo je put za terenska vozila, kaže naš sagovornik koji podsjeća da je nekada na Sutormanu bilo odmaralište koje je demolirano.
Valjalo bi, mišljenja je Velović, napraviti izletiše na Sutormanu i za nepunih pola sata gosti bi bili na plaži, a vrele ljetnje noći provodili na planinskom vazduhu.

Međutim, prije i valorizacije i gradnje turističkih objekata, smatra prvi čovjek ove mjesne zajednice, neophodno je ukloniti divlje deponije, a i podizati svijest ljudi da ne bacaju smeće pored puta

Put preko Sutormana pretvoren je u više nelegalnih deponija, gdje se odlaže razni otpad, građevinski, kabasti namještaj i drugo. Komunalno preduzeće je više puta čistilo i uklanjalo ove deponije, ali uzalud, kaže predsednik MZ Bar 5 Omer Velović.

On ističe da službenici Komunalne policije makar dvaputa sedmično treba da obiđu ovaj teren, jer je to, vjerovatno, jedini način da se bahatom i nekultivisanom ponašanju stane na kraj i to kad počinioci osjete po džepu.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar