Planirana obnova zelenog fonda, fitosanitarne mjere na 1.322 palmi

p2

DOO Komunalne djelatnosti Bar planira da u tekućoj godini sprovede sve neophodne radnje i mjere u cilju uspješnog razvoja biljaka na javnim površinama.

Uloga zelenila na području grada ispoljava se u stvaranju povoljnih higijensko-sanitarnih uslova (poboljšanju toplotnog režima, prečišćavanju vazduha, povećanju vlažnosti i slično), saopštili su iz ovog preduzeća.

Program rada obuhvata održavanje svih elemenata zelenila drveća, palmi, živih ograda, ruža, perena, sukulenti, cvjetnih partera – sezonskog cvijeća, travnjaka i drugog.

U dogovoru sa opštinskim strukturama Komunalne djelatnosti će vršiti i obnovu zelenog fonda ali i uređenje novih zelenih površina. Za ove potrebe izdvojiće se namjenska sredstva iz opštinskog budžeta.

Posebnu pažnju Komunalne djelatnosti pokloniće zaštiti palmi odnosno sprovođenju fitosanitarnih mjera (hemijsko tretiranje i injektiranje palmi), u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja štetočine crveni surlaš.

“Tokom 2018. godine u opštini Bar i cijeloj crnogorskoj rivijeri drastično je uvećana brojnost imaga – štetočine crvenog palminog surlaša, pa je usled najezde ove štetočine veliki broj palmi oštećen, odnosno uništen. Vrstu kanarska datula surlaš najčešće napada i uništava. Zbog povećane brojnosti imaga i populacije crvenog palminog surlaša, koji se sve više širi i uništava palme, u 2019. godini planiran je povećan obim fitosanitarnih mjera koje će se sprovoditi na 1.322 palme, a koje se inače nalaze na javnim zelenim površinama (djelimično i u zoni morskog dobra). U skladu sa uputstvima i preporukama Fitosanitarne uprave primijeniće se određene fitosanitarne mjere. Naime, planiran je povećan broj hemijskih tretmana na najugroženijoj vrsti palme kanarska datula, kao i da se izvrši injektiranje – endoterapija takođe na istoj vrsti palma Phoenih canariensis, ali samo na palmama koje imaju formiranu visinu debla cca 1,50 m i više”, dsaopštili su JP Komunalne djelatnosti

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom 2018. godine finansiralo je i angažovalo ovlašćeno preduzeće, koje je po uputstvima švajcarske komapanije „Sindzenta” vršilo injektiranje ovim posebnim preparatom na 130 palmi u barskoj opštini.

“Predviđeno je da se 344 palme vrste Phoenix canariensis preventivno hemijski tretiraju devet puta u toku godine, i to u vremenskom razmaku od 30 do 40 dana, uz napomenu da nepovoljni vremenski uslovi mogu uticati na smanjeni broj ponavljanja hemijskog tretiranja. Na 260 palmi vrste Phoenix canariensis primijeniće se injektiranje – endoterapija preparatom Revive, i to u toku proljeća jedan put, a te iste palme će se i hemijski tretirati šest puta nalivanjem sintetičkih insekticida u toku godine. Injektiranje – endoterapija će se primjenjivati jedan put i na 22 palme vrste Washingtonia sp. jer su nedostupne i previsoke, pa se ne može odraditi kvalitetno hemijsko tretiranje nalivanjem. Druge vrste palmi (trachycarpus excelsa, Chamaerops hunilis i Washingtonia sp.) prvenstveno hemijski će se tretirati četiri puta u toku godine”, saopštili su iz DOO Komunalne djelatnosti Bar.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar